Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Vukšić slavio misu uz asistenciju devetorice đakona iz BiH

Sarajevo (IKA)

U okviru duhovno-studijskog putovanja na završetku zajedničke Đakonske pastoralne godine u organizaciji Biskupske konferencije BiH, nadbiskup metropolit vrhbosanski Tomo Vukšić predvodio je euharistijsko slavlje u srijedu 17. svibnja u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, izvijestila je KTA.

U suslavlju su bili voditelj i zamjenik Đakonske pastoralne godine mons. Pavo Jurišić i fra Miro Relota, a u asistenciji devetorica đakona, svećenički kandidati Vrhbosanske nadbiskupije i Mostarsko-duvanjske biskupije te Franjevačke provincije Bosne Srebrene i Hercegovačke franjevačke provincije.

Sudjelovali su vjernici koji redovito dolaze na svakodnevnu misu u katedrali koju u osam sati slave kanonici Stolnog kaptola vrhbosanskog. Osim prepošta Kaptola mons. Jurišića, suslavlju se pridružio kanonik i nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela BiH mons. Luka Tunjić i kancelar Vrhbosanske nadbiskupije preč. Mladen Kalfić.

Uvodeći u misno slavlje nadbiskup Vukšić je, oslanjajući se na misno čitanje toga dana iz Djela apostolskih o propovijedanju sv. Pavla apostola Atenjanima na Aeropoagu, kazao đakonima da će njihovo temeljno poslanje biti navješćivati Božju Riječ – Isusa Krista ljudima.

Napomenuo je da će biti onih, kako izvješćuje i odlomak iz Djela apostolskih, koji neće prihvatiti taj navještaj ili će, poput Atenjana reći, da će ih „još o tome slušati“, ali i da će biti onih poput Dionizija Areopagita, Damare i drugih koji će otvorena srca prihvati Božju riječ što navjestitelje uvijek ispunja posebnom radošću. Rekao je i da će se u svom budućem svećeničkom poslanju susresti s poteškoćama, ali i da će doživjeti puno toga lijepoga i radosnoga te ih potaknuo da uvijek budu vjerni Isus Kristu i Crkvi.

Nakon mise nadbiskup Vukšić je ugostio voditelje i sudionike Đakonske pastoralne godine na zajedničkom doručku u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog i zadržao se s njima u razgovoru. Odgovarajući na razna pitanja budućih svećenika, nadbiskup Vukšić je, na temelju svoga dugogodišnjeg profesorskog, ali i svećeničkog i biskupskog iskustva, iznosio konkretne primjere za razne situacije s kojima se svećenici susreću u svom životu i radu, a posebno u ispovjedaonici.

Mons. Jurišić i fra Miro su na kraju uime svih zahvalili nadbiskupu na zajedništvu i potpori te nastavili svoj pohod crkvenim ustanovama u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, izvijestila je KTA.