Budi dio naše mreže
Izbornik

Betlehemsko svjetlo u subotu kreće iz Linza u cijeli svijet

Linz (IKA)

Betlehemsko svjetlo mira, upaljeno u mjestu Isusova rođenja, u subotu 9. prosinca će u okviru međunarodnog adventskog slavlja u Linzu u Austriji biti predano izviđačima iz 30 europskih i američkih zemalja, među kojima će biti i hrvatski predstavnici.

Izviđači će iz Linza ponijeti Betlehemsko svjetlo kao simbol mira kako bi ga za Božić predali dalje u svojim domovinama, izvijestio je u srijedu 6. prosinca Kathpress. Ekumensko slavlje predvodit će biskup Linza Manfred Scheuer zajedno s evangeličkom dušobrižnicom za mladež Bettinom Növer, grčkim pravoslavnim svećenikom Sorinom Emanuelom Burgerom i starokatoličkim đakonom Klausom Schwarzgruberom.

Geslo ovogodišnjeg slavlja Betlehemskog svjetla glasi: “Mirotvorstvo čini sretnim”. Prema navodima organizatora, sudjelovat će predstavnici izviđača iz svih austrijskih saveznih pokrajina kao i iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Moldavije, Ukrajine, Poljske, Velike Britanije, Belgije, Nizozemske, Francuske, Španjolske, Portugala, Sjedinjenih Država, Urugvaja, Argentine i Čilea. Oni će primiti betlehemsko svjetlo mira, zapaljeno u špilji rođenja u Betlehemu, iz ruku ovogodišnjeg “djeteta svjetla mira”, desetogodišnjeg Michaela Putza.

Zemaljski poglavar Gornje Austrije Thomas Stelzer opisao je betlehemsko svjetlo mira kao “osvjetljujući element” koji daje nadu. Naočigled sadašnje krize mira u Europi, betlehemsko svjetlo posvješćuje “važnost zajedništva, kulture i vrijednosti u našemu društvu”. Akcija raznošenja betlehemskog svjetla, koja je odavno postala “simbol božićnog mira”, prema Stelzerovim riječima predstavlja “istinski vrhunac kojemu se ponovno raduju milijuni ljudi”.
Običaj raznošenja svjetla mira iz Betlehema nastao je na inicijativu Austrijske radiotelevizije (ORF), točnije njezina zemaljskog studija u Gornjoj Austriji, u čijoj je organizaciji 1986. prvi put jedno dijete upalilo svjetlo u špilji Isusova rođenja u Betlehemu i donijelo ga u Austriju.

U međuvremenu su se inicijativi priključile mnoge europske zemlje, nakon pada komunizma tradicija se proširila i na istočnu Europu, a u međuvremenu su je prihvatile i zemlje Sjeverne i Južne Amerike.
Ove godine, zbog ratnih zbivanja u Svetoj zemlji otkazano je putovanje izaslanstva iz Austrije u Betlehem, slično kao i 2012. i 2015. zbog ratnih sukoba i 2020. i 2021. zbog pandemije covida.

Tradicija se ipak održala, svjetlo je u špilji Isusova rođenja upalila dvanaestogodišnja palestinska kršćanka Pillar Jarayaseh. Svjetlo je nakon toga preneseno u Amman, odakle je zrakoplovom dopremljeno u Beč.

Ovogodišnje “dijete svjetla mira” Michael Putz preuzeo je svjetlo u bečkoj zračnoj luci Schwechat. Michael, dječak iz Steyra, čast da ove godine bude “dijete svjetla mira” zaslužio je osobnom spremnošću na pomaganje i angažmanom u izviđačima, vatrogasnom podmlatku i ministriranjem. Božićno svjetlo za njega nije nepoznanica jer, kako je rekao “kod nas u obitelji spada u Božić”.
U Austriji Betlehemsko svjetlo mira raznose izviđači, dobrovoljna vatrogasna društva, Crveni križ, Samarijanci i Austrijske željeznice (ÖBB) na javna mjesta poput kolodvora, ispostava Crvenog križa i zemaljskih studija ORF-a. Na Badnjak svatko može preuzeti betlehemsko svjetlo u crkvi i obično se predaje iz ruke u ruku uz božićne čestitke.

Božićno svjetlo mira već godinama u Austriji na Badnjak svijetli u obiteljskim domovima, župama i ustanovama i tako širi poruku mira.