Budi dio naše mreže
Izbornik

Salzburški nadbiskup Lackner: Vjeronauk je važan za demokraciju

Mariazell (IKA)

Vjeronauk značajno doprinosi vrijednosnom temelju i kompaktnosti društva, izjavio je predsjednik Austrijske biskupske konferencije, salzburški nadbiskup Franz Lackner na završetku ljetnog zasjedanja austrijskih biskupa u Mariazellu, izvijestio je u četvrtak, 13. lipnja 2024. Kathpress.

U intervjuu za agencije Kathpress i APA, nadbiskup Lackner se uslijed aktualne rasprave u austrijskoj javnosti o sudbini vjeronauka zauzeo za vjeronauk.

Nadbiskup Lackner rekao je da ne može zamisliti ukidanje vjeronauka. Osim toga, u brojnim razgovorima s odgovornim političarima nikad nije osjetio naznaku da bi vjeronauk u Austriji doista mogao biti ukinut, naglasio je.

Nadbiskup Lackner skrenuo je u razgovoru pozornost i na izjavu Austrijske biskupske konferencije o demokraciji. Biskupi u izjavi pozivaju sve političke snage da „ojačaju povjerenje u demokratski temeljni poredak“. Podsjetio je i na naslov izjave, koji glasi: „Demokraciji je potrebno sudjelovanje sviju“.

Demokracija i vjera spojene su posude, uvjeren je salzburški nadbiskup. Podsjetio je i na njemačkog sociologa i politologa Hartmuta Rosu, koji je naglasio kako „demokracija treba vjeru“. Naveo je i riječi još jednog Nijemca, stručnjaka za ustavno pravo Ernsta-Wolfganga Böckenfördea, koji je rekao da demokratski društveni poredak živi od pretpostavki koje si ne može sam dati. Taj izvor vrijednosti dotiče iz vjere, naglasio je nadbiskup Lackner.

U intervjuu je bilo riječi i o nedavno objavljenome izvješću Austrijske biskupske konferencije o sinodskom procesu u općoj Crkvi. Izvješće je 15. svibnja poslano u vatikansko tajništvo Biskupske sinode.

Na temelju tih izvješća iz cijeloga svijeta izradit će se radni dokument (Instrumentum laboris) za drugo zasjedanje Biskupske sinode u listopadu u Vatikanu. Od ukupno 13 tematskih cjelina, austrijski su biskupi njih tri označili prioritetnima. To su položaj žena u Crkvi, misijsko usmjerenje Crkve i veće sudjelovanje u Crkvi.

Te teme za njega ne predstavljaju iznenađenje, a izvješće je plod intenzivnog rada, rekao je nadbiskup Lackner. Naglasio je kako nije riječ o konačnom „proizvodu“.

Dio sinodskog procesa je i svijest da se ima što unijeti, ali se mora biti otvoren za druge impulse i dopune, rekao je. Iz Austrije će u listopadu na zasjedanju Sinode u Rimu sudjelovati nadbiskup Lackner i kardinal Christoph Schönborn, izvijestio je Kathpress.