Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Komarica predslavio mise u dvije gradske banjolučke župe

Banja Luka (IKA)

Biskup banjolučki Franjo Komarica i ove godine je – tradicionalno – predslavio koncelebrirane mise u dvije banjolučke župe: na Staru godinu u četvrtak 31. prosinca u središnjoj Župi Pohoda BDM, a na Novu godinu u petak 1. siječnja u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Trapistima.

S njime su na Staru godinu koncelebrirali preč. Vladislav Žarko Ošap, župnik i dekan banjolučki te vlč. Pero Ivan Grgić rektor banjolučke katedrale. Na Novu godinu s biskupom su koncelebrirali vlč. Zvonko Topić, župnik i mons. Ivica Božinović, župni vikar te ujedno župnik u župe Presnače.

Biskup pozvao na buđenje i učvršćivanje kršćanske nade i na prakticiranje kršćanske  ljubavi

U obje crkve na početku mise upućene su biskupu riječi dobrodošlice, a na kraju riječi zahvalnosti.

U svojim prigodnim propovijedima biskup je na oba mjesta – u duhu božićnog vremena i usrećujuće činjenice da se sâm Bog definitivno nastanio među ljudima na zemlji – poticao nazočne vjernike na buđenje i učvršćivanje kršćanske nade i na prakticiranje kršćanske djelotvorne ljubavi, kao svjedočanstva svoje vjerodostojnosti.
U propovijedi je na misi zahvalnici biskup se osvrnuo na proteklu „čudnovatu“ godinu, ustvrdivši da trebamo Bogu zahvaljivati za brojne darove njegove očinske skrbi i milosti, koji su ojačali našu vjeru i pojačali našu međusobnu solidarnost. Potaknuo je sve da jedni drugima – umjesto uobičajene želje „ostani zdrav“ – zaželimo „postani zdrav“, tj. nastoji se osloboditi od raznih vrsta „pandemija“ koje ugrožavaju čovjekov duhovni život. Pozvao je sve na molitvu „Stvoritelju i Spasitelju da nam svojim pedagoškim mjerama pomogne ispraviti svoje misli i korake i uskladiti ih s Njegovim planovima s nama tijekom nastupajuće nove godine spasenja 2021.“

Pozvao je sve nazočne na molitvu i solidarnost sa žrtvama potresa u Sisačkoj biskupiji, među kojima su mnogi porijeklom iz banjolučkih župa.
Pri kraju mise župnik Ošap je iznio uobičajenu župnu statistiku i kronologiju događanja u župi tijekom minule godine.

Zajedno su svi, predvođeni pjevačima župne i katedralne crkve, otpjevali pjesmu „Tebe Boga hvalimo“.

Kao i papa Franjo, tako je i biskup Franjo pozvao vjernike da nastave upirati svoj pogled u Mariju

Na Novu godinu je biskup govorio o dolasku na zemlju Isusa obećanog Spasitelja, i uz njega prikazao spasonosnu ulogu Božje Izabranice – Blažene Djevice Marije – kao Bogorodice. Marija je i za svakoga od nas uzor ponašanja naspram Božje ponude. „I o nama ovisi da li ćemo učiniti sve ono što je ljudski moguće učiniti, kako bi se dogodilo ono sve što je od Božje strane moguće da se dogodi“ – naglasio je biskup i pojasnio: „Kao što je Bog – zahvaljujući Marijinoj suradnji – mogao postati čovjek i pomiriti nas ljude sa sobom, tako može Božje kraljevstvo, Božja pravda, mir i ljubav nastaniti se u našem gradu i zemlji8 samo onda ako mi to s naše strane svjesno i slobodno omogućimo“.

Biskup je zatim predstavio papinu tradicionalnu poruku uz Svjetski dan molitve za mir. Ta poruka nudi „kulturu brižljivosti i međusobne odgovornosti i solidarnosti“ – kao put prema trajnom, pravednom miru, nasuprot aktualnoj rasprostranjenoj kulturi ravnodušnosti, odbacivanja i sukobljavanja“.
Kao i papa Franjo, tako je i biskup Franjo pozvao nazočne vjernike da i tijekom upravo započete nove godine spasenja 2021. nastave upirati svoj pogled u Mariju – Zvijezdu na uzburkanoj pučini današnjeg čovječanstva, koja je i Maka nade kako bismo zauzeto i plodonosno pridonosili ostvarenju veće solidarnosti i međusobnog približavanja pripadnika raznih zajednica, naroda, kultura i civilizacija.

Biskup je zahvalio svima za njihovu molitvu i druge oblike potpore u njegovu nastojanju da novoosnovani Europski centar za duhovnu kulturu i društvene suradnju u „Kući susreta Marija Zvijezda“ ove godine donese očekivane, potrebne plodove za članove biskupije i mnoge druge naše suvremenike.