Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Stojanov slavio misu za domovinu Sjevernu Makedoniju

Zagreb (IKA)

Povodom blagdana Rođenje Blažene Djevice Marije, skopski biskup i strumičko-skopski eparh mons. Kiro Stojanov slavio je svetu misu u srijedu, 8. rujna, u katedrali Presvetog Srca Isusovog u Skopju za Domovinu jer na taj dan Sjeverna Makedonija slavi Dan neovisnosti.

Uz biskupa Stojanova koncelebrirali su vlč. Marjan Ristov, kancelar i don David Trujillo, kapelan i upravitelj župe u Bitolju.

U propovijedi je skopski biskup najprije govorio o svetkovini Rođenje Blažene Djevice Marije, a zatim o Rođenju neovisnosti Makedonije i pritom naglasio:

„Naša duhovna majka, Blažena Djevica Marija, nadgleda nas, svoju djecu s neba, brine se za naše spasenje, zagovara nas kod Boga i čeka da dođemo k njoj. Na njezin rođendan sa zadovoljstvom se sjećamo nje – sretna zbog svog rođenja i zahvalne što je prihvatila tjelesno majčinstvo našeg Spasitelja, jer je s time mogla postati i naša duhovna majka.

Nastavio je: „Rodila je Isusa za ljudski život na zemlji kako bismo se mi mogli roditi za život na nebu. Zato danas, na njezin rođendan, našoj radosti zbog njezina rođenja nema kraja, kao što ni naša zahvalnost prema njoj nema mjere.”

Poručio je također: „Nemojte se čuditi što Katolička crkva tako ozbiljno shvaća ulogu svakog pojedinca – građanina, svake vlade – odgovornosti – jer bez doma nema domovine, a bez domovine nema integriteta zdravog čovjeka bića. Zapanjujuća i zadivljujuća je činjenica da je Isus Krist postao čovjek u konkretnom narodu – izraelskom narodu, imao je domovinu koju je volio, a to je Izrael, bio ponosan na tu činjenicu i oplakivao je pad svog naroda.”

Utjelovio se i naviještao Evanđelje koje je namijenio cijelom svijetu, a ipak ga je propovijedao iz konteksta specifičnog za njegov narod, njegovo vrijeme i njegovu domovinu, naglasio je skopski biskup i nastavio:

Prizor Isusovog plača nad svojim voljenim gradom Jeruzalemom je šokantan: ‘Koliko li puta htjedoh skupiti djecu tvoju kao kvočka piliće pod krila i ne htjedoste!’ Naša zemlja Makedonija izgrađena je na temeljima europske kulture i civilizacije u većini kršćanskih vrijednosti i mogli bi se pitati bi li Isus danas plakao nad poviješću Makedonije.

Ovaj susret želi obrisati te suze i zato molimo za svoju Domovinu. Kako je neovisnost Makedonije nekoj slučajnosti rođena na rođendan naše nebeske Majke Djevice Marije, neka se ona zauzima za nas svoju djecu pred Bogom, a Božji blagoslov nek pošalje na sve nas i neka nas obdari mirom, slogom i međusobnim razumijevanjem, rekao je biskup Stojanov.

Za vrijeme svete Mise pjevao je katedralni zbor pod ravnateljstvom maestre Julije Nelkovske.