Budi dio naše mreže
Izbornik

Češki predsjednički kandidati zajedno na misi za domovinu

Prag (IKA)

Praški nadbiskup Jan Graubner je u nedjelju 22. siječnja, uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Češkoj, predslavio misu za domovinu u katedrali svetog Vida u Pragu, kojoj su nazočila i dvojica kandidata, bivši predsjednik vlade Andrej Babiš i prijašnji zapovjednik glavnog stožera Petr Pavel, izvijestio je Kathpress.

Misu je, među ostalima, suslavio kardinal Dominik Duka, umirovljen prošle godine nakon dvanaest godina službe praškog nadbiskupa, a nazočio je i dosadašnji predsjednik Miloš Zeman. Njihova nazočnost tumači se kao potvrda konsolidacije odnosa između Crkve i države, za što su zaslužni njihovi prethodnici, predsjednik Vaclav Klaus i kardinal Miloslav Vlk. Rezultatom njihova dijaloga smatra se odluka Crkve 2007. da prašku katedralu svetog Vida prepusti državi.

U kratkoj homiliji, novi praški nadbiskup Graubner podsjetio je na povijesne događaje, posebice na odluku cara Karla IV., kako je rekao – najmoćnijeg vladara u povijesti njihove zemlje, da u križ na vrhu krune sv. Vjenceslava, ugradi dio Isusove trnove krune. Time je, rekao je nadbiskup, izrazio želju da nositelji krune skromno služe i „drugačije razmišljaju“. Kruna je tijekom mise bila izložena u katedrali, kao i lubanja sv. Vjenceslava.

Praški nadbiskup i predsjednik Češke biskupske konferencije rekao je i da Isus nije organizirao komplicirane izborne postupke ni izbore, nego je jednostavno pozvao na nasljedovanje. Nisu se svi usudili odazvati se tome pozivu, ali hrabri koji su sve ostavili započeli su „izgrađivati kraljevstvo Božje“, dodao je.

Također je upozorio da se „ne treba oslanjati ni na kakve ‚-izme‘, kao ni na ljudsku lukavost, taktiziranje, ni na snagu i novac moćnih“.

Pomoćni praški biskup Vaclav Maly, jedan od suslavitelja, poznat kao jedan od predvodnika Baršunaste revolucije 1989., na društvenim mrežama je objavio da ne želi sudjelovati u izbornoj kampanji, ali „zbog brojnih upita, ne samo kršćana“, objavljuje „potpuno jasno“ da će glasovati za Pavela.

Drugi krug izbora za predsjednika Češke Republike bit će održan u petak i subotu 27. i 28. siječnja.