Budi dio naše mreže
Izbornik

Francuski biskupi protiv planiranog zakona o potpomognutom samoubojstvu

Pariz (IKA)

Francuska biskupska konferencija izrazila je otpor planiranom zakonu o potpomognutom samoubojstvu, objavila je u ponedjeljak 18. ožujka KNA.

„Dosad je bratstvo značilo da se pokušava spriječiti nekoga tko želi počiniti samoubojstvo i da ga se prati do kraja. Bi li bratstvo sad trebalo značiti promatranje samoubojstva i pomoć u njegovu izvršenju?“, upitao je predsjednik Francuske biskupske konferencije nadbiskup Reimsa Eric de Moulins Beaufort u razgovoru za list Le Journal du Dimanche.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nazvao je zakon o potpomognutom samoubojstvu, o kojemu će 17. svibnja raspravljati francuski parlament, „zakonom bratstva“. Nadbiskup Beaufort rekao je pak da će se o zakonu voditi teška borba.

Nadbiskup Beaufort zabrinut je zbog manevra određenih gospodarskih snaga u pozadini zakonske inicijative, a zakonski prijedlog nazvao je varkom.

„To će potpuno izravno izmijeniti naš zdravstveni sustav“, rekao je. Govoreći o planiranim kriterijima za sudjelovanje u potpomognutom samoubojstvu, rekao je kako ti kriteriji nekim ljudima samo ukazuju na prepreke koje valja prevladati kako bi se počinilo samoubojstvo. Primjer zemalja koje su poduzele taj korak prema pomoći pri umiranju ili potpomognutom samoubojstvu pokazuje neizbježnost te promjene, dodao je.

Prema Macronovoj najavi, odrasli neizlječivi bolesnici u terminalnom stadiju bolesti trebali bi ubuduće moći zamoliti za pomoć pri umiranju. Pacijent u tom slučaju mora biti potpuno ubrojiv, što znači da ne može biti ni maloljetan ni psihički bolestan. Aktivna pomoć u samoubojstvu pritom bi se omogućavala smrtonosnim pripravkom koji bi samoubojica uzimao sam ili uz pomoć druge osobe.

Trenutno je u Francuskoj dopušteno smrtno bolesnima trajno davati sedative i isključiti aparate koji ih održavaju na životu.