Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatska katolička misija u Johannesburgu proslavila svoga zaštitnika sv. Jeronima

Johannesburg (IKA)

Hrvatska katolička misija u Johannesburgu svečano je u nedjelju, 1. listopada proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika sv. Jeronima, kao i blagdan sv. Franje.

Za veliku župnu svečanost župa se pripremala trodnevnicom koju je od 28. do 30. rujna predvodio mons. Dario Paviša, otpravnik poslova a.i. u Apostolskoj nuncijaturi u Južnoj Africi. Mons. Paviša je predvodio i nedjeljno misno slavlje.

Kroz trodnevnu pripremu mons. Paviša stavio je naglasak na životopisu dvoje svetaca, sv. Jeronima i Sv. Franje i općenito ulogu svetaca u životu vjernika, posvijestivši da smo i mi danas pozvani na taj put, ali „ne oponašajući svece, već se nadahnjujući na njima kako nasljedovati Isusa Krista. To je ispravan put na kojemu postajemo autentični nasljedovatelji svetosti“.

Svečana misa u nedjelju 1. listopada započela je procesijom u kojoj su sudjelovali i članovi župnog Franjevačkog svjetovnog reda. Na samom uvodu mons. Paviša, među ostalim, pozvao je vjernike da se ujedine s domovinskom crkvom u Hrvatskoj u radosti zahvale na 25. godišnjici proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca.

Govoreći o sv. Jeronimu i važnosti Božje Riječi, mons. Paviša je u homiliji rekao: „Sveti Jeronim, poznat po svojoj neumornoj predanosti prevođenja Svetog Pisma na latinski, podsjeća nas na važnost Riječi Božje u životu nas vjernika. Sveti Jeronim nije samo preveo Bibliju već ju je prije svega živio. Život svetog Jeronima odražava ideju da vjera nije samo nešto o čemu pričamo, već nešto što živimo. Uči nas da ne ostanemo samo na slušanju Riječi Božje, već da je pretočimo u život, baš kao što je to u prispodobi učinio i prvi sin koji je ipak poslušao očev poziv. Dakle, o blagdanu svetog Jeronima, inspirirajmo se time da čitamo i proučavamo Sveto Pismo, ali ne zaustavljamo se samo na tome, stavimo Božju Riječ u djelo u našim životima, pokazujući da smo pravi učenici Kristovi.“

Na ovu misao nadovezao se govoreći o sv. Franji. „Prisjećamo se čovjeka čiji je život bio živo svjedočanstvo Evanđelja. Sveti Franjo prihvatio je život radikalnog učeništva, ponizno služeći siromašnima i živeći u skladu sa svim stvorenjem Božjim. I on utjelovljuje duh prvog sina koji je promijenio mišljenje i poslušao oca“. Posvijestio je, kako smo svi pozvani slijediti primjer sv. Franje, jer „ne smijemo samo ispovijedati svoju vjeru, već je i živjeti na praktičan način. Budimo instrumenti mira, kanali ljubavi i skrbnici našega planeta. Sjetimo se da pravo učeništvo uključuje djelovanje, baš kao što je sveti Franjo pokazao kroz svoj život služenja i poniznosti.“

Tijekom svete mise ispred glavnog oltara bile su izložene moći svetog Jeronima, prvog stupnja, kojima je nakon svečanog blagoslova, svatko od prisutnih mogao osobno iskazati čašćenje.

Euharistijsko pjevanje predvodio je župni zbor i članovi klape Sv. Jerolim iz Johannesburga. Nakon svete mise župljani i gosti nastavili su slavlje zajedničkim ručkom kojeg su pripremile članice OFS-a. U toj prigodi, okupljenima se obratio i hrvatski veleposlanik u Južnoj Africi, Njegova Ekscelencija gospodin Ante Cicvarić. Ohrabrio je Hrvate da se češće okupljaju u župnim prostorima i njeguju hrvatski jezik i kulturu.

Hrvatska župa Svetog Jeronima u Johannesburgu 2019. godine je navršila 50 godina od svojeg osnutka. Zahvaljujući braći franjevcima, više od pola stoljeća se u najjužnijoj zemlji afričkog kontinenta slavi sveta misa na hrvatskom jeziku. Ove godine se navršava i 30. obljetnica od kako su Hrvati u Južnoj Africi izgradili i svoju crkvu u Johannesburgu i posvetili je sv. Jeronimu, a ta je crkva i jedna od najljepših u Južnoj Africi. Crkva je posvećena u prosincu 1993. po rukama sluge Božjega kardinala Franje Kuharića. U nedjelju 3. prosinca 2023. planirana je velika svečana sveta misa koju će povodom 30. obljetnice posvete, predvoditi preč. dr. sc. Tomislav Markić, ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

Moći svetog Jeronima