Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena 25. obljetnica Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu

Split (IKA/TU)

Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu proslavio je u četvrtak, 16. svibnja 2024. Dan fakulteta i 25. obljetnicu pripadanja splitskoj sveučilišnoj zajednici.

Program jubilarne proslave odvio se u sklopu „Dana KBF-a“ koji se održavaju od 13. do 17. svibnja. Svečanost je započela euharistijskim slavljem, koje je u kapeli Nadbiskupskoga sjemeništa u Splitu, predvodio Veliki kancelar KBF-a, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Zdenko Križić.

U koncelebraciji su, između ostalih, bili: šibenski biskup Tomislav Rogić, umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić, umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas, dekan KBF-a izv. prof. dr. Šimun Bilokapić, ovlaštenik Velikog kancelara prof. dr. Marko Trogrlić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Franjo-Frankopan Velić, prodekan za znanost prof. dr. Ivan Bodrožić, prodekan za nastavu doc. dr. Ante Akrap te ostali profesori i svećenici.

Čestitajući svim djelatnicima i studentima Dan fakulteta te pozdravivši nazočne goste, mons. Zdenko Križić je u prigodnoj homiliji govorio o opasnostima podjela i otajstvu Kristova jedinstva i zajedništva. Podijeljenost vodi samouništenju i važno je da to shvati svaka institucija, napose Crkva i narod, istaknuo je na početku nadbiskup. Nadovezujući se na evanđeoski odlomak iz Isusove Velikosvećeničke molitve nadbiskup je kazao da je glavni sadržaj te molitve jedinstvo i zajedništvo Isusovih učenika i Crkve. „Čini se da je to Isusu najvažnije. U tome vidi i najveće prijetnje za budućnost Crkve“, istaknuo je.

Kao princip jedinstva Isus traži da ostanu jedinstveni u njegovoj riječi. Isusova riječ ima snagu objedinjavanja. Isusova Velikosvećenička molitva ukazuje na to da je Isus predvidio na neki način poteškoće na planu jedinstva u hodu svoje Crkve. „Znamo, postići jedinstvo je jako teško i u vlastitim obiteljima, a kamo li u široj zajednici“, kazao je mons. Zdenko Križić. „Podijeljenost je problem svake zajednice jer je trajna napast da postavimo sebe kao mjerilo za svaku istinu“, istaknuo je nadbiskup. Nejedinstvo i podijele ne mogu privlačiti već odbijaju i izazivaju rasulo. Potrebno je jedinstvo u vjeri i ljubavi u srcu i duši kako svjedoče Djela apostolska.

Ljubav i zajedništvo u prvoj Crkvi proizlaze iz iskustva i shvaćanja da su svi djeca istoga Oca. Stoga bi normalno trebalo biti da tamo gdje se nalaze kršćani da se nalazi i istinska obitelj. „No, često se događa da postoji samo jedinstvo u vjeri, no ne i zajedništvo u ljubavi ili, još gore, ni jedno ni drugo“, naglasio je nadbiskup. Isus pred vjernike stavlja model Presvetoga Trojstva koji je bio jedno u ljubavi i međusobnom darivanju, kazao je. Isus kada je molio za jedinstvo nije molio samo za jedinstvo različitih Crkava već prvotno za jedinstvo između vjernika u vlastitim Crkvama. „Jer kako možemo tražiti jedinstvo s drugima, ako ne možemo biti u jedinstvu s našim najbližima“, istaknuo je nadbiskup. Na kraju propovijedi nadbiskup je dodao da Isus daje Duha koji osposobljava za jedinstvo u ljubavi, oni koji su ujedinjeni u ljubavi mogu i darivati, zaključio je.

Tijekom misnoga slavlja pjevanje je predvodio Zbor dijecezanskih i franjevačkih bogoslova pod vodstvom s. Lidije B. Matijević.

Po završetku euharistijskoga slavlja uslijedio je svečani akademski čin u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa. Osim navedenih crkvenih velikodostojnika te profesora Fakulteta, svečanosti su nazočili i prorektor za strateško planiranje i upravljanje Sveučilišta u Splitu prof. dr. Boris Maleš, profesor na FGAG-u u Splitu prof. dr. Nikša Jajce, dekan Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu prof. dr. Branimir Lela, docent na Filozofskom fakultetu Odsjeka za povijest u Splitu dr. sc. Nikša Varezić, ravnatelj Teološko-katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru dr. sc. Zdenko Dundović, prodekan za nastavu Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu dr. sc. Boris Vulić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu i poslanik splitsko-dalmatinskog Župana Tomislav Đonlić i mnogi drugi.

Nakon što je dekan Šimun Bilokapić nazočnima zaželio dobrodošlicu, pozdravni govor izrekao je i Veliki kancelar mons. Zdenko Križić. Na početku je još jednom pozdravio nazočne po redu i časti, a zatim i same diplomante kojima je čestitao na uspjesima zaželivši im blagoslov u budućem evangelizacijskom radu. Nadovezujući se na apostolsku konstituciju pape Franje „Veritatis Gaudium“ o kršćanskim sveučilištima i fakultetima izvodio je jedan od četiriju duhovnih principa obnove na fakultetima, a taj je jedinstvo znanosti i svetosti. Jer ako nema jedinstva između znanosti i svetosti tada je poslanje promašeno, istaknuo je nadbiskup. Također, zahvalio je svim profesorima na uloženom trudu u odgoju budućih teologa i svećenika. Napomenuo je da moraju znati da ne izgrađuju studente samo predavanjima već prvotno primjerom vlastita života.

Zatim je dekan Šimun Bilokapić iznio izvješće o radu Fakulteta od prošlogodišnje proslave Dana Fakulteta. Na Fakultetu je u tri studijska programa – Integrirani filozofsko-teološki, Preddiplomski teološko-katehetski, Diplomski teološko-katehetski studij – u tekućoj akademskoj godini upisano 116 redovitih studenata. Na dva poslijediplomska studijska programa upisano je 21 redoviti student. Potom je dekan predstavio mjere poduzete u svrhu upravljanja i osiguravanja kvalitete Fakulteta. Govorio je i o studentima te njihovim nastavnim i izvannastavnim aktivnostima; nastavnicima i njihovoj djelatnosti; znanstvenoj i stručnoj djelatnosti Fakulteta; mobilnosti i međunarodnoj suradnji te o stručnim službama, prostoru, opremi i financijama. Nakon izvješća, diplome i svjedodžbe dobilo je 27 studenata/studentica te su time postali prvostupnici/prvostupnice katehetike, magistri/magistre katehetike i magistri/magistre teologije.

Prigodom Dana fakulteta, prema Pravilniku KBF-a u Splitu, Fakultet dodjeljuje priznanja, nagrade i zahvalnice studentima, nastavnom i nenastavnom osoblju. Prva nagrada dodijelila se studentici Emanueli Matijaca koja je akademske godine 2022./2023. odslušala cjeloviti program prve godine Integriranoga preddiplomskog i diplomskog filozofsko-teološkog studija i položila sve ispite s prosječnom ocjenom izvrstan, 4,90. Drugu nagradu je dobila studentica Luciji Čorić koja je u akademskoj godini 2022./2023. odslušala cjeloviti program treće godine Preddiplomskog teološko-katehetskog studija i položila sve ispite s prosječnom ocjenom izvrstan 4,65. Treću nagradu dobio je student Stipe Mlikotić koji je odslušao cjeloviti program prve godine Diplomskog teološko-katehetskog studija s prosječnom ocjenom izvrstan 4,83. Nagradu za najbolji seminarski rad za proteklu akademsku godinu dobio je student Integriranog filozofsko-teološkog studija Tino Radaš koji je napisao najbolji seminarski rad pod nazivom „Literatura o kumranskim spisima na hrvatskom jeziku do 1997. godine“ pod vodstvom izv. prof. dr. fra Domagoja Runje. Najbolja diplomantica na Diplomskom teološko-katehetskom studiju je Antonija Katić koja je završila studij s ukupnom ocjenom 4,62. Zlata Katarina Šućur je najbolja diplomantica koja je završila Filozofsko-teološki studij s ukupnom ocjenom vrlo dobar 4,39. Završetkom protekle akademske godine 2022./23. u mirovinu je otišao dr. sc. fra Ante Vučković kojemu se udijelila povelja zahvalnosti za trud koji je uložio u život akademske zajednice. U ime diplomanata i nagrađenih studenata zahvalu je izrekao mag. theol Tonči Prugo.

Akademski čin uzveličao je pjevački zbor vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije „Sveti Anastazije“ pod ravnanjem Marka Vrkića, a voditeljica programa bila je studentica druge godine teologije Iva Jakelić.