Budi dio naše mreže
Izbornik

Indonezija priznala kršćanski identitet, ime Isusa Krista sada se smije službeno koristiti

Jakarta (IKA)

Kršćani u većinski muslimanskoj Indoneziji ovog su Uskrsa proslavili ne samo Isusovo uskrsnuće, nego i povijesno priznanje njihovog identiteta u toj azijskoj zemlji, objavili su 31. ožujka 2024. indonezijski mediji, prenosi KNA.

Indonezijske vlasti odlučile su službeno koristiti ime Isus Krist umjesto muslimanske oznake “Isa Al-Masih” (Mesija).

O. Franz Magnis-Suseno, njemački isusovac i dugogodišnji rektor Visoke filozofske škole Driyarkara u Jakarti, u razgovoru za KNA izrazio je radost zbog toga poteza indonezijskih vlasti.

Ta je reforma važan znak da umjerena muslimanska masovna organizacija Nadlatul Ulama i slijedom toga indonezijska država “kršćane smatra prijateljima i stoga želi priznati njihov identitet”, rekao je o. Franz. Reformu je krajem prošle godine najavio indonezijski predsjednik Joko Widodo. U siječnju je izdan dekret o tome, koji je na Uskrs stupio na snagu.

Kršćani su proteklih desetljeća bili često cilj diskriminacije i napada islamista i muslimanskih terorista. Predsjednik Widodo protivnik je radikalnog političkog islama. Tijekom kampanje za predsjedničke i parlamentarne izbore u veljači gotovo nisu zabilježeni napadi na pripadnike manjinskih vjerskih zajednica poput kršćana ili islamske zajednice Ahmadiyya, koju većinski muslimani u Indoneziji smatraju otpadničkom.

Kršćani čine oko 10 posto stanovništva Indonezije koje ukupno broji 275 milijuna. Time su najveća vjerska manjina u toj zemlji. Oko dvije trećine indonezijskih kršćana čine protestanti, a jednu trećinu katolici.