Budi dio naše mreže
Izbornik

Kaldejski patrijarh kardinal Sako zaželio Papi dobrodošlicu u Irak

Bagdad (IKA)

Na mrežnoj stranici Babilonskoga kaldejskog patrijarhata u četvrtak 10. prosinca objavljeno je pismo patrijarha kardinala Louisa Raphaela Sakoa, koje je uputio kršćanima i svim Iračanima u povodu najavljenog posjeta pape Franje njihovoj zemlji u ožujku 2021., objavio je Vatican News.

„Dobrodošao, Sveti Oče, u zemlju Abrahama, oca vjernika“, napisao je kardinal Sako na kraju svoje poruke.

Irak bi se trebao pripremiti i ne biti iznenađen događajem koji, u ime bratstva i mira, mora ostaviti znak, potičući na preokret Crkvu i cijelu zemlju. To neće biti turističko ili luksuzno putovanje. Papin posjet bit će hodočašće koje u nesigurnom vremenu svima nosi poruku utjehe, napisao je patrijarh.

„Moramo učiniti da to bude prilika za veliki preokret, tako da vjera i nada u nama postanu obaveza. Odatle proizlazi potreba za odgovarajućom pripremom. Zemlja je žedna mira, željna je ponovo priznati svoje kršćanske korijene i gledati u budućnost. Stoga će posjet za Iračane biti ohrabrenje za prevladavanje žalosti i pretrpljenih rana; za pomirenje, mir i razvoj u znaku mogućeg suživota među različitom braćom jedne obitelji“, potaknuo je.

„Međutim, kršćanima će u Iraku Papin posjet dati dvostruku priliku – da hodočaste na korijene kršćanskog i iračkog identiteta, te da ponovo preispitaju i pokrenu djelovanje Crkve koja je na području Bliskoga Istoka toliko iskušavana mnogim izazovima, da bi imala više oduševljenja, da bi bila bliže i više služila ljudima po primjeru svojih otaca, svetaca i mučenika“, napisao je kardinal Sako, zaželjevši da Papino putovanje u Irak ostavi trag.

„Pritisci kao što su politički, gospodarski, društveni, ekstremistički; pritisak isključivosti i posljedice pandemije koronavirusa, to su izazovi s kojima se Irak danas suočava, a koji kvare viziju i pogoršavaju odnose i posao“, napisao je kaldejski babilonski patrijarh i zbog toga apelirao na Iračane da budu odgovorni, kako bi shvatili važnost ponovnog preispitivanja svojega duhovnog, pastoralnog, ekumenskog i odgojnog promišljanja, daleko od pogrešnog poimanja i potrage za gospodarenjem i vlašću.

„Od vjernika se traži da ne ostavljaju svoju zemlju koju se ne može zamisliti bez njezinih kršćana, a od obitelji da se ne boje većeg broja djece“, napisao je kardinal Sako. Podsjetio je kršćane u Iraku i na Bliskom Istoku na „Božji plan, poziv i poslanje“ kojih se ne mogu odreći.

„Danas moramo imati sposobnost otvorenim mentalitetom i mudrošću prilagoditi stvari potrebama sadašnjosti, iako smo i dalje usidreni na izvoru, a ne na potocima orijentalne autentičnosti.“ Podsjećajući na nauk pape Franje kardinal je istaknuo potrebu Crkve koja ide u susret ljudima i koja im govori njihovim jezikom, kako bi u središtu svijeta bila Crkva vječnog utjelovljenja i uskrsnuća.

Na kraju je napomenuo da treba prihvatiti Papino ohrabrenje koje ima svrhu pokrenuti javno mnijenje kako bi se poduprlo kršćane na Bliskom Istoku da ostanu znak prisutnosti Kristove ljubavi, univerzalnog bratstva i suživota, prenio je Vatican News.