Budi dio naše mreže
Izbornik

Mjesto Isusova krštenja očekuje tisuće hodočasnika

Amman (IKA)

Nakon što je u protekle dvije godine zbog pandemije broj hodočasnika bio ograničen na 250 do tisuću, za ovogodišnje slavlje Krštenja Isusova na mjestu "Al Maghtas" na obali rijeke Jordana gdje je Isus kršten očekuje se broj hodočasnika kao prije pandemije, priopćio je 9. siječnja Katolički medijski centar (CCSM) u Ammanu, prenosi KNA.

Svečana misa, koju će predvoditi latinski patrijarh Jeruzalema nadbiskup Pierbattista Pizzaballa, ove će se godine služiti s posebnim sjećanjem na preminulog papu Benedikta XVI., koji je za posjeta Jordanu 2009. položio kamen temeljac za crkvu na mjestu Isusova krštenja. Mjesne crkvene vlasti nadaju se da će crkva biti dovršena idućih mjeseci, a u obližnji samostan već su se uselili svećenici iz zajednice “Verbo encarnado”.

Na svečanosti se očekuju patrijarhalni vikar za Jordan biskup Jamal Daibes, papinski nuncij nadbiskup Mauro Lalli, melkitski grkokatolički nadbiskup Jordana Joseph Jbara i poglavari i predstavnici brojnih kršćanskih zajednica. Dolazak je najavilo i nekoliko jordanskih parlamentarnih zastupnika i diplomati nekolicine zemalja.

Dok blagdan Isusova krštenja u većini zemalja pada na nedjelju nakon Sveta tri kralja, katolici u Jordanu slave ga tradicionalno na drugi petak u siječnju. Tradicija hodočašća na rijeku Jordan obnovljena je 2000., a na mjestu Isusova krštenja s potporom jordanskog kralja Abdullaha II. podižu se nove crkvene zgrade za različite kršćanske zajednice.

Mjesto, na kojemu od 2002. postoje vodiči za posjetitelje, uvršteno je 2015. na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine. U prosincu prošle godine predstavljen je plan za daljnju izgradnju sadržaja na tome mjestu, na kojemu bi u okviru projekta koji će stajati oko 280 milijuna eura, na 130 hektara površine oko mjesta Isusova krštenja trebale niknuti zgrade za potrebe hodočasnika i drugih posjetitelja.

Na mjesto Isusova krštenja na obali Jordana prije pandemije godišnje je dolazilo oko 185 000 posjetitelja uglavnom iz inozemstva. Prema navodima jordanskih vlasti, 2021. mjesto je posjetilo oko 150 000 ljudi.