Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Peta i mons. Schneider pozvali papu Franju da opozove Deklaraciju „Fiducia supplicans“

Astana (IKA)

U Izjavi Astanske nadbiskupije Svete Marije, objavljenoj 19. prosinca 2023., nadbiskup Tomaš Peta, predsjednik Kazahtanske biskupske konferencije, i pomoćni biskup Athanasius Schneider, među ostalim, pozvali su papu Franju da opozove dopuštenje za blagoslov istospolnih i parova u neredovitim stanjima dano u Deklaraciji „Fiducia supplicans – Molitveno povjerenje“ o pastoralnom značenju blagoslovâ, prenosi portal Vjera i djela.

Na početku izjave navodi se da je svrha deklaracije, koju je potpisao prefekt Dikasterija za nauk vjere kardinal Victor Manuel Fernández a odobrio papa Franjo, dopuštanje „mogućnosti blagoslova parova u neredovitim stanjima i istospolnih parova“ bez „da se njihovo stanje službeno ne potvrdi ili da se na bilo koji način mijenja trajno učenje Crkve o ženidbi“.

Unatoč ne davanju toga dopuštenja u izjavi Astanske nadbiskupije upozorava se da ta činjenica „ne bi trebala zaslijepiti pastire i vjernike o velikoj obmani i zlu koje se krije u samom dopuštanju blagoslova parova u neredovitim stanjima i jednospolnih parova“.

Takav blagoslov bi ozbiljno proturječio Božjoj Objavi, kao i nauku i praksi Katoličke Crkve – ističe su izjavi. „Blagoslivljati par u neredovitom stanju i jednospolni par ozbiljna je zloraba Svetoga Imena Božjega, jer se ono time zaziva na službenu grješnu zajednicu preljuba ili homoseksualnoga čina“, dodaju mons. Peta i mons. Schneider.

Stoga su svećenicima i vjernicima svoje nadbiskupije zabranili „obavljati ili primati bilo kakav oblik blagoslova parova u neredovitom stanju i istospolnih parova“, dodajući da se podrazumijeva da svaki skrušeni pokornik koji je odlučio više ne griješiti i okončati svoje grešno stanje može primiti blagoslov.

Na kraju su „s dužnim poštovanjem“ i „u duhu biskupske kolegijalnosti“ pozvali papu Franju „da opozove dopuštenje blagoslova parova u neredovitim stanjima i istospolnih parova, da bi Katolička Crkva mogla nedvosmisleno sjati kao ‚stup i uporište istine‘ (1 Tim 3, 15) za sve one koji iskreno žele upoznati volju Božju i ispunjavajući je doći u život vječni“.

Prijevod cijele Izjave Astanske nadbiskupije dostupan je na Portalu katoličkih teologa „Vjera i djela“.