Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Gądecki pozvao na molitvu za mir na poljskoj istočnoj granici

Varšava (IKA)

Predsjednik Poljske biskupske konferencije (KEP) poznanjski nadbiskup Stanisław Gądecki uputio je 8. studenoga apel za molitvu za mir na granici s Bjelorusijom te za prikupljanje sredstava za pomoć migrantima koji se ondje nalaze, izvijestio je KEP.

Nadbiskup Gądecki inicijativu je najprije najavio u homiliji na misi koju je predslavio u varšavskoj crkvi Svetoga Križa, drugoga dana Nacionalnog kongresa „Isus Krist Kralj“, 5. studenoga. Tom prigodom osvrnuo se na događanja na poljsko-bjeloruskoj granici, gdje, kako je rekao, „ljudi pate i umiru“. Dodao je da se zapravo ondje događa humanitarna katastrofa.

Istaknuo je da su migranti koji dođu do granice žrtve neprihvatljivih igara u međunarodnoj politici. „Bez obzira na okolnosti njihova dolaska, svakako trebaju našu duhovnu i materijalnu podršku“, rekao je. Dodao je da je Crkva u Poljskoj preko nacionalnog i biskupijskih Caritasa te delegat poljskih biskupa za migracije pružala pomoć prema mogućnostima.

Kako su potrebe mnogo veće od mogućnosti, pozvao je da se u nedjelju 21. studenoga u svim crkvama i kapelama u Poljskoj prikupljaju sredstva za tu namjenu. Prikupljena sredstva bit će proslijeđena Caritasu za financiranje aktivnosti u pograničnim područjima tijekom migrantske krize te za dugoročni proces integracije onih koji odluče ostati u Poljskoj, najavio je mons. Gądecki.

Naglasio je da je uloga Crkve oblikovati stavove sukladne evanđelju u situaciji kada je pridošlicama potrebno očitovati humanitarnu i kršćansku osjetljivost. „Ne dovodeći u pitanje sigurnosti Poljske i njezinih građana, moramo im iskazati svoju solidarnost“, dodao je predsjednik KEP-a. Također je pozvao na molitvu za mir na granici.

Poziv je uputio ponovno u Apelu koji je poslao u ponedjeljak 8. studenoga.