Budi dio naše mreže
Izbornik

Nove odredbe za slavlja u crkvama u Subotičkoj biskupiji

Subotica (IKA)

Subotički biskup Slako Večerin uputio je 13. ožujka okružnicu svim župama i samostanima u Subotičkoj biskupiji o popuštanju protudepidemijskih mjera u Republici Srbiji.

Sukladno odredbama Kriznog stožera, s obzirom na poboljšanje epidemijske situacije, od 19. ožujka (svetkovina sv. Josipa) za sva događanja u crkvama i drugim zatvorenim crkvenim prostorima (vjeronaučnim dvoranama) biskup Večerin donio je sljedeće odluke: nije obvezno nošenje maski i držanje veće udaljenosti.

Liturgijska ograničenja koja su bila na snazi isključivo zbog epidemije također više nisu obvezujuća: gesta pružanja mira u euharistijskom slavlju neka se obavlja pružanjem ruke, vjernici neka pričest primaju kako je to predviđeno liturgijskim propisima (na ruku ili na jezik), prije pričešćivanja preporuča se dezinfekciju ruku djelitelja pričesti, prema uviđavnosti župnika ili upravitelja župa, neka se svetnjače napune blagoslovljenom vodom, te neka se, tamo gdje je to predviđeno, obavlja čin škropljenja blagoslovljenom vodom, a na ulazima u crkvu neka i nadalje budu postavljena sredstva za dezinfekciju ruku, istaknuo je subotički biskup.

Na kraju okružnice zamolio je “da se i dalje nastavi djelovati odgovorno i razborito, uzimajući u obzir sve nove epidemijske mjere“.