Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Fazekas prvi put predvodio Misu posvete ulja

Subotica (IKA)

Misu posvete ulja na Veliki četvrtak 28. ožujka 2024. u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske prvi put predvodio je biskup Subotičke biskupije Franjo Fazekas u zajedništvu sa svećenicima biskupije, izvijestio je Tiskovni ured Subotičke biskupije.

U homiliji biskup Fazekas je podsjetio vjernike da je papa Franjo na Nedjelju Božje riječi, 21. siječnja ove godine otvorio Godinu molitve ususret jubileju koji će biti sljedeće godine. Tim činom, kako je biskup istaknuo, Papa je pozvao sve vjernike, pa i svećenike na intenzivnu molitvu priprave za Svetu godinu. Prigoda je to, kako je biskup naglasio, da se po ovom otkrije velika potreba i vrijednost molitve u osobnom životu, kao i životu Crkve.

“Mi svećenici trebamo biti svjesni da je svaka naša užurbanost uzaludna. Ako ne molimo svaka naša aktivnost može se pretvoriti više u društvenu nego u svećeničku službu. Vjernicima je potrebno da nas vide u dugoj molitvi, jer tako osjećaju da se svećenik brine o njima, da su nam u srcu i da ih volimo. Suprotno tome, svećenik koji prestaje moliti neminovno gubi osjećaj za siguran i istiniti evanđeoski nauk”, istaknuo je biskup Fazekas i među ostalim rekao kako moliti znači vrijeme posvetiti razmišljanju o Bogu, gledati Ga licem u lice i pustiti Njemu da nas vodi.

Na koncu propovijedi, biskup je zahvalio svim onim svećenicama koji ne zapostavljaju molitvu, koji suosjećaju i koji znaju organizirati molitvene susrete svojim župljanima, a ujedno hrabre jedni druge. Sve je podsjetio da svi imamo zašto moliti: za mir, duhovna zvanja, naše obitelji, stare i bolesne, siromahe… i završio je riječima sv. Pavla: “U nadi budite radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani.”

Tijekom mise blagoslovljeno je bolesničko i katekumensko ulje te posvećena krizma, a svećenici su nakon biskupove homilije obnovili svoja svećenička obećanja koja su dali prilikom svećeničkog ređenja.

Liturgijsko pjevanje u subotičkoj katedrali predvodilo je zbor kojega su činile zborovođe i orguljaši brojnih župa diljem Subotičke biskupije predvođeni katedralnim zborovođom Miroslavom Stantićem.

Foto: Attila Kovács