Budi dio naše mreže
Izbornik

Održano virtualno hodočašće „Europski Jeruzalemi: Pedesetnica nade i mira“

Zagreb (IKA)

Na nedjelju Pedesetnice održano je virtualno hodočašće koje je povezalo osam različitih gradova, od Jeruzalema, preko Sarajeva do Rima, objavio je Vatican News.

U nedjelju je na internetskim stranicama zaklade Verona Minor Hierusalem održano virtualno hodočašće „Europski Jeruzalemi: Pedesetnica nade i mira“, kojim se Sveta Zemlja povezala sa sedam europskih gradova, tzv. „malih Jeruzalema“, među kojima je i Sarajevo. Na početku toga jednosatnog videozapisa koji je pripremila spomenuta talijanska zaklada, poruku nade i mira uputio je nadbiskup Pierbattista Pizzaballa, apostolski administrator Latinskoga jeruzalemskog patrijarhata.

Nakon samoga Svetog grada, sudionici su mogli vidjeti manastir Novi Jeruzalem u gradu Istri, u Moskovskoj oblasti, o kojemu stoljećima brinu pravoslavni monasi. Nakon toga, put je vodio u crkvu Svetoga groba u Miechówu u Poljskoj, potom u istoimenu crkvu u Görlitzu u Njemačkoj, a zatim u Sarajevo. Prije Santiaga de Compostele i konačnog odredišta, Rima, nakratko se virtualnim putem posjetila Verona, grad na sjeveru Italije koji u svojem statutu od 1450. godine nosi naziv „malog Jeruzalema“.

Zaklada Verona Minor Hierusalem, koja stoji iza spomenute inicijative, utemeljena je 2016. godine, a njeno je osnivanje nadahnuto rezultatima istraživanja profesora Gian Paola Marchija, koji je u drugoj polovici 20. stoljeća zaključio kako razmještaj nekoliko veronskih crkvi topografski preslikava važna mjesta Isusova života.

Slična je ideja ostvarena i u Bologni, Pisi i Lucci jer su gradske vlasti tijekom srednjovjekovnog razdoblja, s obzirom da hodočašće u Svetu Zemlju nije bilo moguće svima, odlučile na taj način vjernicima omogućiti hodočašće koje barem priziva u sjećanje sveta mjesta Isusova života. Naslov „minor Hierusalem“, odnosno „manji Jeruzalem“, nalazi se u veronskom statutu iz 1450. godine.

Paola Tessitore, ravnateljica zaklade, u razgovoru za Radio Vatikan istaknula je kako su se za ovu inicijativu povezali s drugim europskim gradovima koji su, poput Verone, bilo zbog topografskih razloga, bilo stoga što imaju neku poveznicu sa svetim mjestima Isusova života, u srednjem vijeku dobili oznaku „malog Jeruzalema“ ili jednostavno „Jeruzalema“.

Don Martino Signoretto, predsjednik zaklade, izjavio je, pak, da su, otkrivši kako nije riječ samo o talijanskom fenomenu, odlučili u razdoblju pandemije napraviti virtualno hodočašće koje priziva veze između svetih mjesta diljem Europe s Jeruzalemom, objavio je Vatican News.

Ključne riječi:
Jeruzalem Sarajevo