Budi dio naše mreže
Izbornik

Izrael: Bazilika svih naroda navršava 100 godina

Jeruzalem (IKA)

Franjevci su u petak navečer 19. travnja obilježili obljetnicu posvete jeruzalemske bazilike Getsemani, koju zovu i bazilikom svih naroda. Dva dana ranije proslavljena je svečana euharistija u bazilici Preobraženja Gospodnjeg na gori Taboru u Galileji, izvijestio je 21. travnja Vatican News.

Dvije crkve, koje su među najpoznatijim i najposjećenijim kršćanskim mjestima u Svetoj zemlji, obnovljene su nakon Prvog svjetskog rata na temeljima ranijih, porušenih crkvi. Obje je projektirao talijanski arhitekt Antonio Barluzzi (1884.-1960.), koji je kasnije za franjevačku Kustodiju Svete Zemlje projektirao i druge crkve i kapele.

U povodu obljetnice u objema bazilikama otvorena je izložba koja na panoima predstavlja vjersko značenje mjesta, njihovu arhitekturu, povijesni kontekst i arheološke nalaze. Blagdanska euharistijska slavlja predvodio je generalni ministar Reda manje braće Talijan fra Massimo Fusarelli koji boravi u posjetu kustodiji u Jeruzalemu.

„Bazilika svih naroda“ u jeruzalemskoj dolini Cedronu u podnožju Maslinske gore čuva uspomenu na mjesto gdje se Isus povukao nakon Posljednje večere, gdje se molio u agoniji prije nego što je uhićen, odveden do Poncija Pilata i razapet. Crkva je ukrašena tamnim bojama, prozorima od ljubičastog alabastera i mozaicima s nijansama plave i zlatne boje kako bi se dočarao ambijent noći i strah od smrti. Dobila je nadimak „Crkva svih naroda“ jer je izgrađena crkvenim sredstvima dvanaest nacija.

„Neka nas posjet ovoj bazilici Kristove agonije približi da uđemo u sjene, u tamu muke Isusove. No ono malo svjetla koje može prodrijeti kroz prozore podsjeća nas da postoji izdanak koji može rasti poput korijena u sasušenoj zemlji“, rekao je o. Fusarelli u homiliji. Dodao je da su franjevci na ovom mjestu i u zemlji nazočni da svojom molitvom, životom, službom i zadaćama neprestano omogućuju novi život i novi rast, izvijestio je Vatican News.