Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena 75. obljetnica agencije Kathpress

Beč (IKA)

Svečanom akademijom i večernjim misnim slavljem koje je bečkoj franjevačkoj crkvi u srijedu 4. svibnja predvodio bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn austrijska katolička agencija Kathpress proslavila je 75 godina djelovanja.

Obljetnica je zbog pandemije proslavljena s malim zakašnjenjem, naime prva je probna izdanja tada “Katolički tiskovni centar” emitirao već 18. studenoga 1946., a od 9. veljače 1947. agencija počinje djelovati pod imenom Kathpress.

U propovijedi je kardinal Schönborn, koji je kao austrijski medijski biskup ujedno izdavač Kathpressa, istaknuo kako je kršćanstvo duboko označeno uvjerenjem da je istina dostupna svim ljudima te im se istodobno mora i učiniti dostupnom. Dodao je kako to uvjerenje mora dijeliti i dobro novinarstvo – novinari moraju služiti istini. Istaknuo je zahvalnost što to u Austriji mogu slobodno činiti. Također je napomenuo da se novinari u svom radu ne smiju voditi senzacionalizmom već objektivnošću i prenositi činjenice.

Na kraju je zahvalio svima koji su posljednjih 75 godina pridonosili i sudjelovali u radu agencije, istaknuvši da Kathpressu izvanredno uspijeva biti dijelom Katoličke Crkve i stoga i nezavisnim –novinarski odgovorno služiti istini. „Kathpress je smatran, a to i jest, pozdanim izvorom informacija kojem se može vjerovati“, zaključio je kardinal Schönborn.

Predsjednik Austrijske biskupske konferencije nadbiskup Franz Lackner u pozdravu sudionicima slavlja istaknuo je kako se posebno posljednjih mjeseci pokazalo koliko je važan rad medija koji prate crkveno djelovanje. Dodao je da su novinari suočeni s velikim izazovima i nemaju laku zadaću, no zasigurno vrijednu.

Glavni urednik i ravantelj Kathpressa Paul Wuthe istaknuo je u pozdravu kako je Kathpress nešto posebno na medijskom području – katolička novinska agencija – djelujemo kao novinari i to katoličkoga profila. To što možemo ispunjavati taj dvostruki zahtjev upravo je razlog ovoga zahvalnoga slavlja, istaknuo je Wuthe, dodajući kako Kathrpress ne prati samo mjesnu već i opću Crkvu, bavi se i ekumenizmom i religijama u svijetu te prati sve teme u kojima su kršćanski stavovi i zauzimanje društveno relevantni.

Medijski etičar Alexander Filipović istaknuo je zauzimanje agencije Kathpress na novinarstvu usmjerenom na korektnost i točnost te joj zaželio da nastavi svojim izvrsnim radom pridonositi otvorenoj komunikaciji u društvu i bude primjer ostalim medijima.