Budi dio naše mreže
Izbornik

Ređenje novog subotičkog biskupa mons. Slavka Večerina bit će bez prisustva puka

Subotica (IKA)

Na konferenciji za medije u Biskupskom ordinarijatu u Subotici u utorak 10. listopada pobliže je predstavljen događaj biskupskog ređenja mons. Slavka Večerina, imenovanog subotičkog biskupa, u subotu 14. studenoga tijekom svečane mise koja počinje u 11 sati u katedrali – manjoj bazilici Sv. Terezije Avilske. Događaj su predstavili preč. Mirko Štefković, glasnogovornik Subotičke biskupije na hrvatskom jeziku, te vlč. Csaba Szabó Szepesi, tajnik novog biskupa, na mađarskom jeziku.

“Običaj u Katoličkoj Crkvi je da se na ovaj značajan događaj pozivaju biskupi iz  okruženja, što smo i mi učinili. To je znak zajedništva u Crkvi. Ipak, mnogi biskupi nisu u mogućnosti doći zbog pandemije koronavirusa. Pozvali smo sve biskupe Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, te biskupe svih biskupija iz Hrvatske, Mađarske i Bosne i Hercegovine, uz nekoliko biskupa iz Rumunjske. Za sada imamo potvrdu sudjelovanja oko desetorice biskupa. Glavni zareditelj bit će predsjednik MBK sv. Ćirila i Metoda zrenjaninski biskup Ladislav Német, a suzareditelji umirovljeni subotički biskup Ivan Penzeš  i biskup grkokatoličke eparhije Sv. Nikole u Ruskom Krsturu Djura Džudžar”, kazao je preč. Štefković.

“Biskupsko ređenje je vrlo značajno za život mjesne Crkve. Ređenjem biskup postaje član Apostolskog zbora. Od prvih apostola do danas polaganjem ruku na kandidata i molitvom prenosi se karizma apostolstva u Crkvi, koja sadrži službe upravljanja, naučavanja i posvećivanja”, kazao je Štefković.

On je, nakon pojašnjavanja detalja liturgije biskupskoga ređenja, rekao da, zbog epidemiološke situacije, Ordinarijat i organizatori “nisu u mogućnosti osigurati ljudima da mogu ući u crkvu i tamo sudjelovati na ređenju”.

“U katedrali će biti samo biskupi, svećenici, redovnice, službene osobe i biskupovi osobni gosti. Nažalost, ne možemo garantirati zdravstvenu sigurnost sudjelovanja ostalim vjernicima. Mnogo njih je pitalo Ordinarijat za sudjelovanje, no radi se o velikoj odgovornosti koju svi moramo uzeti u obzir u situaciji u kojoj živimo, te molimo vjernike za praćenje prijenosa mise putem medija, razumijevanje i molitvenu potporu”, kazao je Štefković, naglasivši da je vjernike na to pozvao i biskup Penzeš.

Događaj biskupskoga ređenja će prenositi u cijelosti RTV Pannon od 10.50 sati. Istodobno će Radio-televizija Vojvodine prenositi ređenje na svojem Prvom programu s komentarima na hrvatskom jeziku, te na Drugom programu s komentarima na mađarskom jeziku (program se može izravno pratiti i putem portala www.rtv.rs). Izravno će misu prenositi Radio Marija, čiji je signal također dostupan putem interneta (www.radiomarija.rs), te Radio Novi Sad.