Budi dio naše mreže
Izbornik

Stručnjaci UN-a traže zaštitu za žrtve prisilnih prelazaka na islam u Pakistanu

Islamabad/Ženeva (IKA)

Stručnjaci za ljudska prava Ujedinjenih naroda kritizirali su u četvrtak 11. travnja trajni manjak zaštite za žene i djevojke, pripadnice vjerskih manjina, u većinski muslimanskom Pakistanu, objavila je Katolička novinska agencija (KNA).

„Kršćanske i hinduističke djevojčice posebno su ranjive na prisilnu promjenu vjeroispovijesti, otmice, trgovinu ljudima, dječja i prisilna vjenčanja“, navodi se u priopćenju Povjerenika UN-a za ljudska prava u Ženevi.

Navedeni zločini najčešće ostaju ne samo nekažnjeni, nego ih sudovi čak i potvrđuju pozivajući se na zakone koji se tiču vjeroispovijesti. Zabrinutost zbog toga izrazili su stručnjaci UN-a, među kojima su i posebni izvjestitelji za slobodu vjeroispovijesti, protiv ropstva i trgovine ljudima kao i za prava žena i manjina.

„Počinitelji često izbjegavaju odgovornost jer policija zanemaruje takve zločine pod plaštem ženidbe iz ljubavi“, piše u priopćenju. Stručnjaci zahtijevaju nesmetan pristup pravosuđu osobama koje su pogođene prisilnom promjenom vjeroispovijesti, kao i donošenje zakona o poništenju i razvrgavanju brakova sklopljenih pod prisilom. „Pakistanske vlasti moraju donijeti zakone i strogo ih provoditi, kako bi se osiguralo da se brakovi sklapaju samo uz slobodnu i potpunu privolu budućih supružnika, kao i da se najniža dob za sklapanje braka podigne na 18 godina, što se treba odnositi i na djevojke“, napisali su stručnjaci UN-a.