Budi dio naše mreže
Izbornik

U Austriji službeno uvedeni u službu prvi akoliti laici

Klagenfurt (IKA)

Biskup biskupije Gurk–Klagenfurt mons. Josef Marketz je na 6. vazmenu nedjelju, 5. svibnja 2024., tijekom mise u klagenfurtskoj katedrali, uveo laike, desetoricu muškaraca i šest žena, u službu akolita, prenio je Kathpress.

Misom kojom je predsjedao mons. Marketz svečano je završena sedmomjesečna formacija za buduće akolite, pri središnjem biskupijskom Uredu za Bibliju i liturgiju. Težište sadržaja priprema bio je tijek misnog slavlja, blagdani tijekom crkvene godine, podjela pričesti bolesnicima, značenje i briga za liturgijski prostor, te euharistijsko klanjanje. Tijekom slavlja predani su im ciboriji za podjelu pričesti te pikside za pričešćivanje bolesnika. Osim toga, primili su liturgijsko ruho – albu.

Motuproprijem pape Franje 2021. godine i potrebnom promjenom kanonskog prava, te odlukom biskupa Marketza za biskupiju Gurk–Klagenfurt 2022., i ženama je omogućeno uvođenje u trajnu službu akolita i lektora.

Biskup Marketz izrazio je zadovoljstvo što će otvaranjem službe za laike i laikinje „u svetištu sada biti predstavljen cijeli Božji narod“. Akoliti su postavljeni da pomažu u liturgiji i značajno će pridonijeti slavljenju euharistije s neophodnim dostojanstvom i „davanjem izražaja ljepoti Božje prisutnosti“, rekao je biskup. Zahvalio je novim akolitima i pozvao ih da „žive od euharistijskog izvora“.

Biskupija Gurk–Klagenfurt je prva biskupija u Austriji koja je uvela trajni akolitat i lektorat za laike. Prvo uvođenje u službu čitača bit će 24. svibnja, izvijestio je Kathpress.

Prema Općoj uredbi Rimskog misala, akolit (grč. pratitelj) „se postavlja za službu oltaru te za pomoć svećeniku i đakonu. Njegova je poglavita zadaća da pripravlja oltar i sveto posuđe i, ako je potrebno, da vjernicima dijeli euharistiju, čiji je izvanredni služitelj.“ Čitač (lektor), pak, „se postavlja za naviještanje čitanja Svetoga pisma, izuzevši Evanđelje. Može predmoliti i nakane sveopće molitve, a – ako nema psalmista – i psalam između čitanja.“