Budi dio naše mreže
Izbornik

Ustanovljena isusovačka pokrajina za srednju Europu

München (IKA)

Isusovačke zajednice u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Litvi, Latviji i Švedskoj 27. travnja spojene su u jednu pokrajinu za srednju Europu, objavljeno je na mrežnoj stranici isusovačke Generalne kurije.

Nakon višegodišnjeg procesa u novu pokrajinu spojene su zajednice koje broje 442 isusovca. General Družbe Isusove p. Artur Sosa rekao je da je osnutak nove pokrajine odgovor na znakove vremena i pitanje gdje i kako isusovci i njihovi suradnici mogu danas biti prisutni, relevantni i učinkoviti. U tom smislu kao tri područja prepoznati su duhovnost, obrazovanje i društveno-ekološka pitanja. To je dovelo do organizacije upravljačkih struktura temeljenih na poljima apostolata, umjesto na regionalnim ili nacionalnim razinama.

Na mrežnoj stranici Nadbiskupije Riga objašnjeno je da je taj korak „odgovor na promjene“. Proces preustroja pokrenuo je bivši general Družbe o. Adolfo Nicholas (koji je preminuo u Tokiju 2020. godine) kako bi se „bolje odgovorilo na potrebe društva i ciljeve poslanja isusovaca, postajući tako još prisutniji i učinkovitiji“ unatoč padu zvanja i starenju reda. Potrebno je osigurati da, na primjer, škole i sveučilišta „mogu nastaviti s radom i bez prisustva isusovaca“, objašnjava se u istom tekstu; jedan od načina je taj da se stvori sinergiju u komunikaciji, resursima, iskustvima i znanjima.

Na zemljovidu nove Pokrajine nisu označene granice zemalja nego su označeni gradovi u kojima isusovci djeluju. Tim se više željelo istaknuti povezivanje 36 zajednica, od spajanja četiriju pokrajina.

P. Sosa naglasio je da pokrajinu za srednju Europu karakterizira multikulturalnost s početaka Družbe u vrijeme sv. Ignacija Loyolskoga, kada su njegovi prvi drugovi govorili različitim jezicima. Poručio je da će biti potrebno međusobno se slušati i uzeti u obzir različito kulturološko porijeklo da bi se uspješno ostvarivalo poslanje i pristupalo ljudima na tim područjima.

Da bi se ojačao osjećaj jedinstva izdana je knjižica za zajedničku molitvu na svim jezicima Pokrajine: engleskom, francuskom, njemačkom, latisnkom, litavskom, latijskom i švedskom, piše na stranici Generalne kurije.

Središnja kuća nove pokrajine bit će u Münchenu. Prvi provincijal je Austrijanac p. Bernhard Burgler koji će novom pokrajinom upravljati zajedno sa savjetnicima iz starih pokrajina.

Spajanje isusovačkih pokrajina praksa je i u drugim dijelovima svijeta. Primjerice, u Španjolskoj je pet pokrajina spojeno u jednu, a spojene su i pokrajine u Italiji i SAD-u. Međutim, srednjoeuropska je prva pokrajina u koju su spojene pokrajine iz različitih zemalja, objavila je Agencija SIR.