Budi dio naše mreže
Izbornik

Apostolski nuncij pohodio bolnicu "Sveti Rafael" u Strmcu i franjevački samostan u Cerniku

Požega (IKA)

U sklopu svog dvodnevnog boravka u Požeškoj biskupiji, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, u pratnji požeškog biskupa mons. Antuna Škvorčevića, posjetio je u srijedu 15. listopada Specijalnu bolnicu za psihijatriju i palijativnu skrb "Sv. Rafael" u Strmcu i potom i franjevački samostan u Cerniku te razgledao biblijsku izložbu koja je ondje postavljena.

Na ulazu u bolnicu goste je dočekao prior Reda Milosrdne Braće fra Kristijan Sinković te se uputio s njima u bolničku kapelu gdje su ga dočekali ravnateljica bolnice Maristela Šakić, bolnički ljekarnik fra Giovanni Giemula, kapelan Ivica Razumović te Marijine sestre od Čudotvorne Medaljice koje djeluju u bolnici.

Fra Kristijan je ukratko protumačio djelovanje Reda Milosrdne Braće te događaje vezane uz njihov povratak u Hrvatsku i izgradnju bolnice “Sv. Rafael”. Potom je goste upoznao s kapelom i njezinom opremom. Ravnateljica Maristela Šakić upoznala je zatim apostolskog nuncija s prostorom jednog od psihijatrijskih odjela, protumačivši glavna načela i način djelovanja s bolesnicima. Nakon posjeta Odjelu palijativne skrbi i Odjelu dugotrajnog liječenja, susret je završio razgovorom u prostoru bolničke knjižnice.
Zatim su apostolski nuncij i biskup  Škvorčević posjetili franjevački samostan u Cerniku te razgledali biblijsku izložbu koja je ondje postavljena. Primio ih je fra Tomislav Vuk, dugogodišnji profesor na Biblijskom institutu u Jeruzalemu.

Fra Tomislav je pokazao apostolskom nunciju i biskupu Antunu eksponate koje  je prikupio u Svetoj zemlji i drugdje te brojnu biblijsku arheološku i pisanu građu koju je po vlastitoj zamisli izložio u samostanskim prostorima i otvorio hrvatskoj crkvenoj i drugoj javnosti mogućnost da se temeljito upozna s kulturološkim kontekstom u kojem je nastala Biblija. Fra Tomislav je uglednim gostima protumačio podrijetlo i značenje pojedinih izložaka i s posebnim oduševljenjem prikazao brojne stare rukopisne biblijske tekstove sve do najnovijih izdanja Biblije na hrvatskom jeziku.