Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Vidović predvodio slavlje svetkovine Gospe Brze Pomoći

Slavonski Brod (IKA)

Pod geslom „Gospo Brze Pomoći, pohiti da nam pomogneš“ proslavljena je u nedjelju 8. siječnja svetkovina Gospe Brze Pomoći u njezinu svetištu i župi u Slavonskom Brodu misnim slavljem koje je predvodio hvarski biskup Ranko Vidović.

„Dopustimo danas Mariji, koju vi ovdje častite kao Gospu Brze Pomoći, da raspiri u nama vatru ljubavi“, naglasio je na početku mise biskup Vidović. U homiliji naglasak je stavio na Marijino majčinstvo te ustvrdio kako je najljepše ime kojim Mariju zovemo – Majka, da je Ona najkraći put do Boga, najbrži dotok milosti od Božjeg do našega srca.

„Bez njezina majčinstva, njezine ljubavi, pomoći, utjehe ovaj bi svijet doista bio siromašan. Ona je vatra koja zagrijava naša srca za Božje djelo, ona nas okuplja povezuje i osposobljava za pravo istinsko zajedništvo koje tvori obitelj i Crkvu“, rekao je uz ostalo biskup Vidović te potkrijepio to svjedočenjem, a i nekim primjerima ljudi koji su po Marijinu zagovoru doživjeli čudo u svome životu.

„Utjeha i pomoć koju nam pružaju naše majke samo su predokus one utjehe i pomoći koju nam Nebeski Otac daje po Majci svoga Sina po Blaženoj Djevici Mariji – Gospi Brze Pomoći.  Mudrost naših majki i vrhunac njihova majčinstva upravo je u tome da svoju djecu usmjere prema tom izvoru, vežu ih uz Marijino majčinstvo. Majke koje to uspiju riješile su zagonetku života svoje djece“, rekao je uz ostalo biskup.

Ustvrdivši da je Marijino majčinstvo uz Isusovo sebedarje najizvrsniji dar na kraju je zaključio kako bismo bez Marijina majčinstva, njezine pomoći i utjehe bili gola sirotinja, gola siročad.

Uz župnika Anđelka Cindorija koncelebrirali su župni vikar Marko Obradović i fra Ivan Crnković, ravnatelj brodske klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića. Župnik Cindori zahvalio je biskupu Vidoviću, koji je prvi puta hodočastio i predvodio misno slavlje u tom svetištu, te mu je u znak zahvale uime župe darovao sliku Gospe Brze Pomoći i slavonske delicije.

Uz mnogobrojne vjernike, na misi su na čelu s provincijalnom poglavaricom s. Ksenijom Leko sudjelovale uršulinke koje djeluju u samostanu pri toj župi u koju su njihove susestre prije 66 godina donijele pobožnost Gospi Brze Pomoći. Pjevanje je predvodio veliki župni zbor predvođen s. Cecilijom Kolarić, uršulinkom.

Svečano je bilo i na popodnevnoj misi na koju su po prvi puta organizirano hodočastili vjernici Derventskoga dekanata u Bosanskoj Posavini. Misno slavlje u zajedništvu s derventskim dekanom fra Ivanom Marićem, plehanskim gvardijanom fra Antom Tomasom i još trojicom svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije predvodio je župnik Župe sv. Antuna Padovanskog Ivan Tolj, župe toga dekanata u Gornjim Močilima Sijekovcu. Vlč. Tolj potaknuo je vjernike da prihvate i suoče se sa svojim životom, prihvate da su potrebni Božjega milosrđa te u konkretnom životu nasljeduju Isusa i njegovu majku Mariju. Naglasivši kako je to hodočašće veliko ohrabrenje za povratnike ratom opustošenog Derventskoga dekanata, zahvalio je župniku Cindoriju na pozivu te su zajedno s ostalim hodočasnicima sudjelovali na tom misnom slavlju.

Pjevanje su predvodile članice ženskog vokalnog sastava Ad astra koju čini i nekoliko članica porijeklom iz Derventskoga dekanata.

Ostala misna slavlja predvodili su: u 7 sati domaći župnik Cindori, u 9 sati župni vikar Župe Srca Isusova u Splitu don Slavko Volarević, a u 19 sati upravitelj Župe Preslavnog Imena Marijina u Vrbanji Matija Aušić sa svojim župljanima.

Mnogobrojni su vjernici iz raznih krajeva Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovini pohodili toga dana svetište i sudjelovali na misnim slavljima, a i pristupili sakramentu pomirenja za koji su im tijekom cijeloga dana na raspolaganju bili svećenici. Marijanske pobožnosti bile su prije svake mise.