Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan koncert „Korizmeni napjevi iz Slavonije i Baranje – Na križu prikovan“

Osijek (IKA/TU DJOS)

Koncert „Korizmeni napjevi iz Slavonije i Baranje - Na križu prikovan“, održan je u subotu 1. travnja u župnoj crkvi sv. Josipa Radnika u Osijeku.

U pozdravnom govoru, župnik Vladimir Delić, pozdravio je vjernike, poštovanu publiku i izvođače predvođene umjetničkim ravnateljem ansambla Lado, Krunoslavom Šokcem.

Na koncertu su još nastupili KUD Šokadija, Strizivojna s voditeljem Mirkom Damjanovićem, Ženska pjevačka skupina Vranovke, Vranovci/Bukovlje s voditeljicom Maricom Mišković, KUD Krešimir Šimić, Podcrkavlje s voditeljem Josipom Andrićem, Pučke pjevačice crkve sv. Lovre, Baranjsko Petrovo Selo sa suradnikom Pavom Franjinom.

Župnik je nazočnima objasnio da se pučke korizmene pjesme dijele u dvije skupine – popijevke koje su pokorničkog karaktera i popijevke o Muci Gospodnjoj te da će izvođači na koncertu imati odjevenu korizmenu narodnu nošnju koja se nekad odijevala za odlazak u crkvu.

U većini šokačkih sela svaka je korizmena nedjelja imala različito korizmeno ruho. Dok nije bilo industrijske odjeće bila je to odjeća bijele boje, koju je zatim zamijenila crnina.

Teme korizmenih pjesama su poziv na sabranost, odricanje, post, pokoru, promjenu života, a govore i o Kristovoj muci i smrti koje nisu omiljene teme suvremenoga čovjeka. Župnik je na kraju istaknuo da Uskrs zadire u čovjekovu nutrinu i podsjeća da kršćani ne žive da bi umrli, već umiru da bi živjeli. To je smisao života i zato je Uskrs blagdan nad svim blagdanima.

Izvođači su pjevali napjeve koje je odabrao Krunoslav Šokac: „Litanije Lauretanske“ (Vranovci/Bukovlje), „Sveta Djevo Marijo“ (Strizivojna), „Gospin plač“ (Podcrkavlje), „Tebi vapim iz dubine“ (Vranovci/Bukovlje), „Daj da tvoju muku pjevam“ (Podcrkavlje), „O Isuse daj mi suze“ (Baranjsko Petrovo Selo), „O Isuse ja spoznajem“ (Vranovci/Bukovlje), „Isus mudrost Očeva“ (Podcrkavlje), „Amo sad grišnici“ (Strizivojna), „Oslobodi me Bože“ (Baranjsko Petrovo Selo), „Na križu prikovan“ (Strizivojna), „Cjelivat ću Gospodine“ (Vranovci/Bukovlje), „Puče moj“ (Podcrkavlje), „Isusovo sveto diglo se tilo“ (Baranjsko Petrovo Selo), „Smiluj mi se Bože“, „Psalam 50.“ (Strizivojna), „Maslin goru tiha noć pokriva“ (Vranovci/Bukovlje).

Okupljeni su pratili izvedbe već pomalo zaboravljenih pučkih korizmenih napjeva. Potaknuti onim što su vidjeli i čuli izvođače su nagradili pljeskom. Nakon koncerta druženje s izvođačima je nastavljeno uz zakusku u župnoj dvorani.