Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana 60. sjednica biskupa Đakovačko-osječke metropolije

Đakovo (IKA/TU)

Pod predsjedanjem đakovačko-osječkog nadbiskupa metropolita Đure Hranića, u Nadbiskupskom domu u Đakovu, u utorak 21. svibnja 2024., održana je 60. skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine.

Sudjelovali su i srijemski biskup Fabijan Svalina, imenovani požeški biskup Ivo Martinović, đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić, umirovljeni srijemski biskup Đuro Gašparović te kancelar Nadbiskupskog ordinarijata u Đakovu mr. sc. Dario Hrga, kao zapisničar.

Nakon molitve Trećeg časa nadbiskup Hranić je prisutnima izrazio srdačnu dobrodošlicu. Istaknuo je da je od posljednje skupštine, Đakovačko-osječka crkvena pokrajina u svega nekoliko mjeseci pomlađena imenovanjem obojice novih biskupa sufragana. Izrazio je zahvalnost za dosadašnju ugodnu i dobru suradnju prvom biskupu obnovljene Srijemske biskupije Đuri Gašparoviću, koji je biskupsku službu započeo prije 28 godina kao đakovački i srijemski pomoćni biskup. Posljednjih 16 godina proveo je na čelu Srijemske biskupije.

Zahvalio je za plodan i konstruktivan doprinosu i prvom požeškom biskupu Antunu Škvorčeviću, koji je svih 27 godina biskupske službe proveo na čelu novoutemeljene Požeške biskupije.

U nastavku je uputio čestitke na imenovanju novom biskupu Požeške biskupije mons. Ivi Martinoviću te mu je izrazio dobrodošlicu u Đakovačko-osječku crkvenu pokrajinu. Čestitao je i biskupu Fabijanu Svalini na preuzimanju službe dijecezanskog biskupa Srijemske biskupije. Obojici je izrazio nadu i želju za budućom plodnom i dobrom suradnjom u okviru zajedničke crkvene pokrajine.

U radnom dijelu, nadbiskup Hranić je uvodno istaknuo da je posebnost Đakovačko-osječke crkvene pokrajine što je Srijemska biskupija u sastavu Republike Srbije, a s druge strane, svaka od triju biskupija u crkvenoj pokrajini na svome teritoriju ima sjedište po jednog pravoslavnog episkopa. Geografska smještenost crkvene pokrajine na susretu kršćanskog Istoka i Zapada sugerirala je biskupima da trebaju biti osobito osjetljivi za odnos prema Srpskoj pravoslavnoj Crkvi te za dijalog i ekumensku suradnju s njezinim pastirima.

Osim što se redovito okupljaju na zajedničku razmjenu iskustava, na promišljanje svoje crkvene i društvene stvarnosti i na rješavanje uvijek novih pitanja, biskupi Đakovačko-osječke crkvene pokrajine su zbog geografskih, društvenih, crkvenih, političkih, vjerskih i kulturnih posebnosti svoje crkvene pokrajine osjećali potrebu njegovati redoviti dijalog te su se periodično susretali također i s beogradskim nadbiskupima te s apostolskim nuncijima u Republici Srbiji.

Na svemu što je na tom planu crkvenog i ekumenskog dijaloga te uzajamne suradnje do sada učinjeno, nadbiskup Đuro je na poseban način zahvalio za vrijedan doprinos i inicijative biskupu Antunu Škvorčeviću.

Iznio je pregled tema i pitanja kojima su se biskupi bavili na svojim skupštinama tijekom minulih 16 godina, od uspostave nove crkvene pokrajine do sada. Istaknuo je određene plodove zajedničkih okupljanja i promišljanja na šezdesetak proteklih skupština te neka pitanja i izazove koji stoje pred njima u vidu snaženja još plodnije suradnje i zajedništva na razini crkvene pokrajine.

Biskupi su se osvrnuli na retrospektivu mons. Hranića i na bogatu i široku lepezu tema i pitanja kojima su se do sada bavili na skupštinama biskupa slavonsko-srijemske metropolije.

Iznijeli su također svoja viđenja o učestalosti budućih susreta na metropolijskoj razini, određene izazove i prijedloge tema za doglednu budućnost te su podržali potrebu i važnost nastavka njegovanja dosadašnjeg unutarcrkvenog dijaloga i suradnje s vlastitim okružjem te ekumenskih odnosa sa Srpskom pravoslavnom Crkvom.

Riječi zahvalnosti biskupa Svaline ostalim biskupima za njihovo vrijeme, pozornost, pomoć i podršku, koju su na minulim skupštinama biskupa pružili Srijemskoj biskupiji, usmjerila je daljnji razgovor i zajedničko promišljanje biskupa posebno na aktualne izazove, poteškoće, planove i potrebe u Srijemskoj biskupiji te prema zajedničkom traženju mogućih prikladnih rješenja.

Završnom dijelu susreta, za bratskim stolom, pridružio se i umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić.