Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorena izložba akademskog slikara Vladimira Blažanovića u Đakovu

Đakovo (IKA)

Izložba akademskog slikara Vladimira Blažanovića „Zbilja pasije u tvarnosti umjetnosti“ otvorena je u subotu 1. travnja u Spomen-muzeju biskupa J. J. Strossmayera u Đakovu.

Na početku otvaranja izložbe pozdrav je okupljenima uputio ravnatelj Spomen-muzeja Tadija Crnjak, a glazbenu točku na gitari, izveo je učenik Glazbene škole pri Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića u Đakovu Andrej Blažević.

O autoru i njegovim djelima govorio je povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Stanko Špoljarić.

„Blažanović svojim karakterističnim rukopisom obrisne i slobodne linije, te čvrstim i mrljolikim većim ili manjim plohama, gradi prostor oplemenjen bojom, tonske odnjegovanosti i kolorističke usklađenosti. Svi likovni elementi reda i slobodnijeg oblikovanja figurativnog na realističnoj potki tvore melodioznu strukturu površine lagane vibrantnosti.

Mekoćom stilizacije, detaljima bez veće opisnosti, Blažanović stvara ambijent i ugođaj iskrenog doživljaja teksta Evanđelja, događaja prevedenog u stilistiku suvremenog likovnog govora. Blažanović i slutnjom idealizacije i asocijativne narativnosti podiže emotivni naboj uprizorenja kroz odnose figura kristoloških prizora, promatranih kroz posvojenje (suosjećanje) sadržaja patnje u božanskom otkupiteljskom činu, prevodeći slikarskom meditacijom i zbilju dramatskog (dramatičnog) u vid umjetničkog opredmećenja.

Blažanović izgrađenim i dosljednim slikarskim načinom i logičnim i kreativnim likovnim varijacijama osmišljava pojedini motiv“, rekao je kritičar Špoljarić.

Gradonačelnik grada Đakova Marin Mandarić, izložbu je nazvao uvodom u Veliki tjedan. Pohvalio je i iskazao zahvalnost što se kripta katedrale sv. Petra također koristi kao izložbeni prostor.

Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić otvorio je izložbu iskazujući iznenađenost teološkim naglascima na pojedinim slikama poput Blažanovićeve interpretacije Posljednje večere i motiva Kristovih ruku i rana na njima, kruha na stolu…

Otvaranje izložbe završilo je glazbenom točkom koju je izvela učenica glazbene škole Jana Vidivić. Program je moderirala kustosica Irena Ivkić.