Budi dio naše mreže
Izbornik

Pozdravni govor nuncija Surianija na biskupskom ređenju Slavka Večerina

Subotica (IKA)

Pozdravni govor apostolskog nuncija mons. Luciana Surianija na biskupskom ređenju mons. Slavka Večerina, na spomendan sv. Nikole Tavelića, u subotu 14. studenoga 2020. u Subotici.

Draga subraćo u biskupstvu i svećeništvu,
drage posvećene osobe i svi dragi vjernici,

kad me je prije dva mjeseca Papa Franjo primio u audijenciju, zamolio me je da prenesem njegove pozdrave i apostolski blagoslov svakomu od vas, počevši od umirovljenog biskupa mons. Pénzesa i novog biskupa mons. Večerina. To rado upravo sada i činim. Dodatni znak njegove blizine katoličkoj zajednici u Srbiji i cijeloj Državi jest intervju s njim, prije dva tjedna objavljen u dnevnom listu Politika, a kojeg ste sigurno već pročitali. Kao njegov izaslanik, želim pozvati sve vas, pastire i vjernike, da u svakidašnjem životu očitujete ljepotu i bogatstvo univerzalnosti i jedinstva Crkve. Različitosti, u svojim mnogostrukim aspektima prisutne također u Subotičkoj biskupiji, neka nikada ne budu prepreke, nego radije poticaji za rast u bratskom zajedništvu i jedinstvu, u Kristu i u Crkvi.

Nikad ne smetnimo s uma da naše temeljno dostojanstvo i primarni identitet proistječu iz krštenja: mi smo kršćani, nova stvorenja ukorijenjena u Krista! Primarna zadaća pastira, dragi mons. Večerine, jest njegovati duboko zajedništvo, u ljubavi i djelotvornosti, ponajprije sa svećenicima te, po njihovoj službi, s cijelom biskupijskom zajednicom. Svakodnevno traženo i njegovano zajedništvo i jedinstvo s Kristom, s Petrovim nasljednikom i međusobno, čine nas prepoznatljivima i vjerodostojnima kao kršćane, pozvane živjeti u svijetu, ali, da ipak ne budu od svijeta.

Predragi, Crkva nije apstraktna ideja, ni stvarnost koja bi nam bila strana, nju tvori „živo kamenje“, koje smo svi mi, skupa i pojedinačno. U Crkvi svatko ima svoje mjesto te treba dati svoj doprinos, kako bi je učinio ljepšom i prihvatljivijom. U njoj se svi trebaju osjećati kod kuće, iskusiti radost i mir, plodove prisutnosti Uskrslog Krista, koji nam je obećao: Evo ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta (Mt 28,20).

Dragi mons. Večerine, želim vam bogatu i plodonosnu službu te vas, skupa s papom Franjom, od srca blagoslivljam.