Budi dio naše mreže
Izbornik

Đakoni posjetili urede i ustanove Hrvatske biskupske konferencije

Zagreb (IKA)

Polaznici Đakonske pastoralne godine koja se održava u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu, posjetili su 1. ožujka urede i ustanove Hrvatske biskupske konferencije. Ustroj HBK predstavio im je generalni tajnik vlč. Krunoslav Novak.

U izjavi za IKA-u vlč. Novak je naglasio: “U programu Đakonske pastoralne godine u zagrebačkoj Bogosloviji postoji dio programa koji predviđa upoznavanje središnjih ustanova Hrvatske biskupske konferencije, tako da đakoni koji su tijekom studija upoznali ekleziologiju i strukture Crkve, od Svete Stolice do svojih mjesnih biskupija, imaju priliku susresti, upoznati i vidjeti kako konkretno djeluje HBK. U ovom programu predstavljamo im institucije koje će u predstavljanju pojedinih vijeća ureda i odbora imati prilike vidjeti kako to funkcionira. Onda će pojedine institucije HBK koje su, pogotovo u ovom trenutku nekako angažiranije, s obzirom na vrijeme i situaciju u kojima živimo, dati konkretnije i preciznije informacije sadašnjih aktivnosti. Tu prvenstveno mislim na Hrvatski Caritas i Hrvatsku katoličku mrežu.”

Kako je rekao, u sklopu djelovanja HBK postoje i zadaće koje se povjeravaju biskupima. HBK bira predsjednika koji je zastupa i pred državnim tijelima i općenito. Stalno vijeće HBK, sastavljeno od petorice članova, brine se o izvršavanju zaključaka plenuma. Generalno tajništvo brine se za ispunjavanje zaključaka Sabora, Stalnog vijeća ili predsjednika HBK. Postoji i više Biskupskih komisija, Vijeća i Odbora, a generalni tajnik vodi i brigu oko usklađivanja rada svih institucija HBK.

Đakonima su povijest i djelovanje Hrvatskoga Caritasa predstavili njegov ravnatelj mons. Fabijan Svalina, a razloge osnivanja, sadašnjost i planove za budućnost Hrvatske katoličke mreže, u koju su integrirana tri medija: Informativna katolička agencija, Hrvatski katolički radio i Novi mediji, njen glavni urednik dr. sc. Siniša Kovačić. Glavni urednik najavio je i osnivanje televizijskog studija koji bi se koristio za postojeće platforme, a proizvodio bi i sadržaj koji bi se nudio drugim zainteresiranim medijskim kućama, posebice lokalnim medijima. Đakone je pozvao na suradnju, ističući važnost medijskog djelovanja Crkve u društvu. Polaznici su pritom obišli uredništvo i moderno opremljeni studio iz kojega se emitira program HKR-a.

Vlč. Novak đakonima je održao predavanje o odnosu svećenika i medija, a predstojnik Tiskovnog ureda HBK Zvonimir Ancić govorio im je o povezanosti Crkve i medija te ih je upoznao s crkvenim dokumentima o medijima.

Program Đakonske pastoralne godine sastoji se od tri dijela: obrazovno-studijskog, koji se održava u šest studijskih tjedana u organizaciji Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta; pastoralno-praktičnog praktikuma, koji se odvija u župama; kao i odgojno-duhovnog, za koji su zadužene Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište i redovničke formacijske kuće.

Ove pastoralne godine program pohađa ukupno 21 đakon iz Zagrebačke nadbiskupije, Varaždinske, Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije, Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba, Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra, Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, Hrvatske dominikanske provincije Navještenja BDM, Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca i Slovenske kapucinske provincije.