Budi dio naše mreže
Izbornik

Nagradno hodočašće vjeroučenika u Poljsku pod pokroviteljstvom Hrvatske biskupske konferencije

Krakov (IKA)

Pod pokroviteljstvom Hrvatske biskupske konferencije, u organizaciji Nacionalnog katehetskog ureda HBK i putničke agencije „Kraljica mira“ od 5. do 8. srpnja 2023. održano je nagradno hodočašće u Poljsku za vjeroučenike osnovnih i srednjih škola koji su osvojili prva tri mjesta na državnom natjecanju iz Vjeronauka i pobjedničku ekipu kviza „Pametna pitanja za pametne glave“ Hrvatskog katoličkog radija.

Hodočasnici su prvoga dana, preko Krapine, Maribora, Beča i Brna, stigli do Krakova. Razgledali su katedralu, stari kraljevski grad Wawel, središnji Glavni trg, tvrđavu Barbakan i crkvu Svete Marije.

Drugoga dana posjetili su rudnik soli Wieliczka koji je pod zaštitom UNESCO-a, svetište Milosrdnog Isusa, grob sv. M. Faustine Kowalske i svetište sv. Ivana Pavla II.

Trećeg dana posjetili su najveće marijansko svetište u Poljskoj, Majke Božje Częstochowske na Jasnoj gori. Posljednjeg dana posjetili su svetište Kalvariju Zebrzdovsku te razgledali Wadowice, rodno mjesto Ivana Pavla II. Voditeljica puta u ime HBK bila je tajnica NKU-a Anita Vranić, a duhovnik je bio vlč. Marko Milaković, ujedno i mentor srednjoškolske ekipe iz Nove Gradiške.

Anita Vranić je na kraju putovanja čestitala svima na odličnim rezultatima u prošloj školskoj godini te istaknula da se nada da će ih nagradno hodočašće potaknuti na daljnji rast u novoj vjeronaučnoj godini i osobnom životu.

„Na poseban način zahvaljujem hrvatskim biskupima čijom dobrotom imamo priliku razvijati zajedništvo i poticati na izvrsnost“, poručila je Vranić.

Na nagradnom putovanju sudjelovali su učenici OŠ Mato Lovrak iz Nove Gradiške, OŠ Tučepi, OŠ Antuna Augustinčića iz Zaprešića, OŠ Milana Langa iz Bregane, Gimnazije Nova Gradiška, te I. i III. gimnazije iz Zagreba.