Budi dio naše mreže
Izbornik

Počelo 68. plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije

Zagreb (IKA)

Redovno 68. plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije počelo je 9. travnja 2024. u sjedištu HBK u Zagrebu, pod predsjedanjem predsjednika HBK zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše.

Na početku zasjedanja, nakon molitve Srednjeg časa, mons. Kutleša uputio je okupljenim biskupima pozdravni govor.

Najprije je pozdravio apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj mons. Giorgia Linguu. Potom je čestitao mons. Ivi Martinoviću na imenovanju požeškim biskupom. Dobrodošlicu je poželio i umirovljenom đakovačko-osječkom nadbiskupu Marinu Srakiću.

Također je pozdravio izaslanike drugih biskupskih konferencija: predsjednika Slovenske biskupske konferencije biskupa Novog Mesta mons. Andreja Sajea, tršćanskog biskupa Enrica Trevisija, kaposvárskog biskupa Lászla Vargu, barskog nadbiskupa i kotorskog apostolskog upravitelja Rroka Gjonlleshaja, srijemskog biskupa Fabijana Svalinu i subotičkog biskupa Franju Fazekasa te banjolučkog biskupa Željka Majića kojemu je čestitao na nedavnom biskupskom ređenju.

Nadbiskup Kutleša pozdravima je pridružio i predstavnike medija te sve slušatelje, gledatelje i čitatelje do kojih će njihovim posredovanjem stići vijest o plenarnom zasjedanju.

Istaknuo je da je dan ranije, na svetkovinu Blagovijesti, 8. travnja, Dikasterij za nauk vjere objavio Deklaraciju Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu.

U dokumentu se ističe utjecaj načela kršćanske antropologije „na društvo, politiku i ekonomiju, te se razmatraju suvremena shvaćanja dostojanstva ljudske osobe i izazovi s kojima se danas suočavamo u razumijevanju toga pojma“, dodao je. Također je naglasio da se deklaracija „jasno izražava protiv pobačaja, eutanazije, surogat-majčinstva, rodne teorije, ratova, siromaštva, teškog položaja migranata, nasilja nad ženama, seksualnog zlostavljanja i trgovine ljudima“, te „osuđuje iskrivljavanje pojma ljudskog dostojanstva, koje neki koriste za opravdanje proizvoljnog stvaranja novih prava, zaboravljajući da se prava i dostojanstvo ne izvode iz subjektivnih želja ili preferencija“.

„Crkva se snažno zalaže za nepovredivo dostojanstvo svake osobe, stvorene na sliku i priliku Božju, naglašavajući da se dostojanstvo ne može odrediti samo sposobnošću razmišljanja ili slobode. Svaka osoba, bez obzira na svoje stanje ili sposobnosti, posjeduje prirođeno dostojanstvo ‚u svim okolnostima‘“, poručio je predsjednik HBK.

Među temama o kojima će biskupi razgovarati, izdvojio je daljnje korake pripreme Svete godine 2025. te 1100. obljetnice nacionalnih splitskih crkvenih sabora u vrijeme hrvatskoga kralja Tomislava.

Mons. Kutleša najavio je da će biti govora i o katoličkim školama i drugim odgojno-obrazovnim ustanovama. Razmotrit će također druge teme koje se u ovom vremenu nameću kao aktualne, posebice pastoral stranaca, kontinuitet pastoralne brige za hrvatske branitelje te suočavanje s različitim društvenim i pastoralnim izazovima, napose s ovisnošću o kockanju.

Biskupi će zasjedati do četvrtka 11. travnja, za kada je, u 12 sati, planirana uobičajena konferencija za medije.