Budi dio naše mreže
Izbornik

Započela godišnja sjednica Vijeća za hrvatsku inozemnu pastvu

Zagreb (IKA)

Članovi Vijeća Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatsku inozemnu pastvu sastali su se u srijedu 7. srpnja u zgradi HBK u Zagrebu.

Vijeće je posljednju sjednicu održalo prije dvije godine jer je prošle godine otkazana zbog pandemije koronavirusne bolesti.

Sjednicu je otvorio predsjednik Vijeća nadbiskup Tomo Vukšić. Prije samog početka predstavnicima medija najavio je da će se na sjednici razgovarati o aktualnim pitanjima i potrebama među kojima će ključna tema biti organizacija dušobrižništva u novim prilikama s obzirom na pandemiju. Također će delegati podnijeti izvješća o stanju u njihovim regijama te dati prijedloge za buduće djelovanje.

Pozdravivši na početku prisutne delegate, mons. Vukšić im je zahvalio što su došli u Zagreb. Dobrodošlicu im je izrazio i domaćin – generalni tajnik HBK vlč. Krunoslav Novak koji je, referirajući se na trenutne okolnosti, rekao da se ljepše susretati uživo. Ipak, neki delegati nisu bili u mogućnosti nazočiti pa su se uključili putem videoveze. Vlč. Novak im je svima zahvalio za pomaganje pri prikupljanju pomoći za ljude stradale u potresu.

Potom je pozdrav uputio i nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. dr. Tomislav Markić. Napomenuo je da u svijetu ima oko 190 hrvatskih misija i župa u kojima djeluje otprilike jednak broj svećenika kojima u pastoralu pomažu suradnici i redovnice. Podijeljene su u deset pastoralnih područja.

Na sjednici sudjeluju delegati Hrvatske inozemne pastve za Austriju – fra Ivan Bošnjak, Njemačku – vlč. Ivica Komadina, Švicarsku – fra Branko Radoš, zapadnu Europu – vlč. Stjepan Ćukman, Kanadu – mons. Ivan Vukšić, SAD – fra Nikola Pašalić, Južnu Ameriku – mons. Drago Balvanović i Oceaniju – fra Ivo Tadić.

Osim njih, sudjeluju predsjednik Hrvatske redovničke konferencije fr. Slavko Slišković, OP, tajnica Ravnateljstva Marija Žebec te Željko Galić – predstavnik pastoralnih suradnika u Njemačkoj, koja je s 99 misija i župa najveća među pastoralnim područjima.

Predsjednik Redovničke konferencije BiH fra Jozo Marinčić nije mogao doći zbog sudjelovanja na Generalnom kapitulu u Rimu. Zbog zdravstvenog stanja nije mogao sudjelovati ni delegat za Sloveniju p. Marko Prpa, a zbog spriječenosti se ispričao i delegat za Skandinaviju mons. Stjepan Biletić. Opravdano je izostala i predstavnica redovnica iz Njemačke s. Verica Grabovac.

Fra Nikola Pašalić za Hrvatsku katoličku mrežu rekao je da je dobro što se Vijeće može jednom godišnje okupiti unatoč obavezama članova te „izmijeniti iskustva, biti skupa i čuti što se događa po našim misijama u svijetu“.

Napomenuo je da se u njegovom pastoralnom području – SAD-u smanjuje broj hrvatskih misija i svećenika koji u njima djeluju. Trenutno su prisutni u 16 mjesta diljem SAD-a. Kao primjer istaknuo je činjenicu da u njima kao suradnice djeluju još samo dvije časne sestre.