Budi dio naše mreže
Izbornik

17. križni put za mlade Đakovačko-osječke nadbiskupije

Strošinci/Šumanovci (IKA)

Na svetkovinu Navještenja Gospodinova, u subotu 25. ožujka održan je 17. nadbiskupijski križni put za mlade Đakovačko-osječke nadbiskupije pod geslom „Evo ti majke!“ (Iv 19,26).

Oko 1700 mladih pješačilo je na relaciji dugoj oko 25 km od župne crkve Preobraženja Gospodinova u Strošincima do Svetišta Majke Dobre Nade u Šumanovcima.

Po dolasku u Strošince mladi su dobili knjižice s tekstom križnog puta koji je napisao župnik Župe Blažene Djevice Marije Kraljice mučenika u Vukovaru vlč. Zvonimir Martinović.

Križni put započeo je „Ispoviješću vjere Hrvata katolika“ koju je predvodio župnik Župe Strošinci vlč. Marko Mikić, a nakon izmoljene prve postaje križnoga puta, mladi su formirali kolonu i krenuli prema Šumanovcima.

Tijekom hoda izmjenjivali su se kiša, sunce i vjetar, no mladi su svejedno hodali, molili i pjevali, razgovarali te pristupali sakramentu ispovijedi. Kratki odmor organiziran je u Župi Drenovci, gdje ih je dočekao dekan Drenovačkog dekanata i župnik Župe sv. Mihaela arkanđela preč. Željko Šimić sa svojim župljanima, koji su mladima priredili sokove, vodu i hranu. Dolaskom u šumanovačko svetište koje ove godine slavi jubilarnu, 650. godinu postojanja, izmolili su molitvu posljednje postaje križnoga puta i zaključnu molitvu.

Euharistijsko slavlje predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić u koncelebraciji s đakovačko-osječkim pomoćnim biskupom Ivanom Ćurićem, nadbiskupijskim povjerenikom za pastoral mladih te studentskim kapelanom u Osijeku vlč. Mariom Žigmanom, upraviteljem šumanovačkog svetišta vlč. Ivanom Živićem i drugim svećenicima koji su zajedno hodali i molili s mladima.

Uvodeći u misno slavlje nadbiskup Hranić je rekao: „Današnji hodočasnički nadbiskupijski križni put za mlade naše Đakovačko-osječke nadbiskupije, započet na istočnim granicama naše Nadbiskupije, u Strošincima, dosegnuo je svoj cilj, draga mladosti, draga braćo svećenici i poštovane časne sestre, na svetkovinu utjelovljenja Sina Božjega u krilu Blažene Djevice Marije. Ovdje u ovom marijanskom svetištu Šumanovci, koje ove godine obilježava 650. obljetnicu svojega postojanja. Šumanovačko svetište predstavlja duhovnu kolijevku i simbol katoličkog i hrvatskog identiteta ovoga kraja. Šumanovačko je svetište već 650 godina naša duhovna oaza u kojoj bacamo pogled na onu koja je majka i uzor Crkve, koja nam u svim našim životnim poteškoćama svjedoči da smo ljubljeni sinovi i kćeri nebeskoga Oca te da je konačni cilj našega životnog hodočašća zajedništvo s Trojedinim Bogom.“

Na početku homilije nadbiskup se osvrnuo na Lukino evanđelje te ukazao na paralelizam Isusove i Marijine raspoloživosti da izvrše Božju volju. „Oboje očituju svoju spremnost gotovo istim riječima: Evo službenice Gospodnje, Evo dolazim vršiti volju tvoju te oboje poprimaju obličje Sluge Gospodnjega odnosno službenice Gospodnje“, istaknuo je nadbiskup i ukazao kako upravo Isusova i Marijina poslušnost svakoga trebaju ohrabriti na poslušnost i služenje Božjoj riječi.

Osvrćući se na cjelodnevni hod mladih za križem Kristovim, mons. Hranić je rekao: „Po vašem cjelodnevnom hodu za križem Kristovim, po žrtvi i žuljevima današnjega dana i vi se pridružujete poslušnosti i vjernosti Majke i Sina Božjem naumu spasenja te postajete sluge i službenice Gospodnje. Nadbiskupijsko povjerenstvo za pastoralni rad mladih hotimice je izabralo da ovaj križni put završi ovdje u Šumanovcima, u ovom svetištu koje ove godine obilježava 650 godina svojeg postojanja. Slavlje euharistije na kraju današnjega križnoga puta u svetištu skrovite Gospe Šumanovačke i sveta pričest po kojoj ćemo se sjediniti s Kristom – utjelovljenim, raspetim i uskrslim Sinom Očevim, svoju puninu dosežu u našem vapaju za blaženstvo naše otvorenosti Božjoj riječi, u vapaju za blaženstvo vjernosti volji Očevoj, kao što je to bio utjelovljeni Sin Božji i kao što je to bila njegova majka Blažena Djevica Marija. Današnji hod za Isusom na njegovu križnom putu teži za blaženstvom naše uskrsne preobrazbe te za s njom povezanom snagom hrabrog umiranja sebi, svome egoizmu i sebičnosti, kao što su to očitovali Krist i njegova majka Majka.”

Zaključujući svoju homiliju, mons. Hranić mladima je poručio: „Zato je Duh Sveti, koji je ljubav Božja, koji nas sjedinjuje s Bogom i čini da smo gladni i žedni iskustva živoga Boga i njegove prisutnosti i blizine u našem životu pozvao i doveo svakoga od vas na ovaj križni put: da bi vas još snažnije sjedinio s Bogom i vaše srce učinio još vjernijim i poslušnijim Božjoj riječi, kako bi po Vama i po Vašim životima ostvarivao svoj naum spasenja. Znajmo da nas on pritom vodi i kroz ozbiljne krize i poteškoće. Upravo Kristova smrt je najočitiji primjer da se vjernik susreće s ozbiljnim poteškoćama baš zato što je vjernik. Pred likom skrovite Gospe Šumanovačke izrecimo svoju spremnost: Evo službenice Gospodnje, evo sluge Gospodnjega.”

Upravitelj šumanovačkog svetišta vlč. Živić na kraju misnog slavlja poželio je svima dobrodošlicu te zahvalio nadbiskupu, svećenicima i mladima što su vrhunac križnog puta proslavili zajedno u tom svetištu.

Obraćajući se mladima na kraju križnog puta, vlč. Žigman rekao je da je na njih ponosan. Zahvalio je župnicima Marku Mikiću, Matiji Aušiću i Željku Šimiću te Ivanu Živiću. Jednako tako zahvalio je načelnicima općina Vrbanja, Drenovci i Gunja te njihovim suradnicima. Zahvalu je uputio i vjernicima Cvelferije na dočecima mladih te Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, PU Vrbanja, članovima povjerenstva, redarima, volonterima, vlč. Martinoviću koji je priredio tekst križnog puta, svećenicima koji su ispovijedali tijekom cijelog puta i na kraju nadbiskupu koji je rastumačio Božju riječ. Vlč. Žigman zatim je uputio poziv svim mladima da 27. svibnja dođu u Osijek na Duhovsko bdijenje te se odazovu na kamp za mlade u Zatonu od 15. do 22. kolovoza.

Riječima zahvale pridružio se i nadbiskup Hranić te je misno slavlje i 17. nadbiskupijski križni put zaključio biskupskim blagoslovom.