Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić predslavio misu na 3. obiteljski dan u Bosni i Hercegovini

Kupres (IKA)

Treći obiteljski dan u BiH proslavljen je u nedjelju 26. srpnja u Župi Svete obitelji na Kupresu svečanom euharistijom koju je predslavio predsjednik Biskupske konferencije BiH vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s predsjednikom Vijeća za obitelj BK BiH i banjolučkim pomoćnim biskupom Markom Semrenom, objavila je Nedjelja.

Obiteljskim danom, koji zajedno organiziraju Vijeće za obitelj BK BiH i Župa Svete obitelji na Kupresu želi se poglavito skrenuti pozornost na važnost obitelji i očuvanje obiteljskih vrijednosti u društvu, očuvati kršćanski identitet te pozicionirati Kupres kao ključno svetište Svete obitelji u srednjoj Europi.

Prije svečane procesije, u predulazu crkve upriličeno je primanje u zajednicu vjernika malene Ive Batinić, koja je tijekom mise primila sakrament krsta.

U propovijedi je kardinal Puljić kazao kako se tom misom posebno želi istaknuti vrijednost života. „Bog, stvarajući svijet odlučio je ne biti sam Stvoritelj, nego je stvorio muško i žensko i dao im posebno poslanje da budu suradnici u stvaranju života. Bog daje život preko roditelja. Adam i Eva su prvi bračni par koje je Bog stvorio u raju zemaljskom i dao im zadatak da prenose život (…) Kroz svu povijest Bog je htio da upravo obitelj bude sredstvo po kojem će On izgrađivati spasenje ljudskoga roda. Kada je čovječanstvo ranjeno istočnim grijehom onda je Bog obećao spasitelja. I upravo danas slavimo jedan posebni bračni par – sv. Joakima i Anu, koje je Bog okrijepio da preko njih dvoje pošalje na zemlju jednu ženu – Blaženu Djevicu Mariju. Nisu njih dvoje znali da će upravo to njihovo dijete biti bezgrješno (…) Zapravo to je tajna kako Bog računa s čovjekom“, napomenuo je vrhbosanski nadbiskup objasnivši kako je potrebno probuditi svijest i da čovjek s Bogom surađuje.

„Što Bog združi čovjek neka ne rastavlja. Zato je prevažno da u braku raste ljubav supružnika, ne samo privlačnost prvih dana, nego živjeti darivajući se i tjelesno i duhovno. Nema ljubavi gdje nema žrtve (…) Ljubav je sastavni dio kako se živi žrtva (…) Treba shvatiti: brak je sveta ustanova i to treba živjeti u zajedništvu, uz spremnost žrtvovanja“, kazao je nadbiskup Puljić progovorivši i o roditeljskom odnosu s djecom. „U zadnje vrijeme posebno primjećujem, kao pastir obilazeći nadbiskupiju i druga mjesta, da mnoga djeca zaborave svoje roditelje. To je tužno. Znate i sami onu: djeca koja su roditelje zaboravila i sami će bit zaboravljeni“, upozorio je kardinal Vinko.

Posebno je naglasio kako se nitko i nikada ne smije miješati između ljubavi muža i žene. „To ne znači da ne smije bit povezan, nego ne smije biti navezan (…) Ne treba se prepasti, nego biti hrabar i živjeti vjernost, zajedništvo. Tužan sam kada čujem za brojnu djecu koja su otišla u drogu zato što su roditelji rastavljeni, zato što ih roditelji ne vole“, podsjetio je kardinal te poručio: „Bože, čuvaj to gnijezdo obiteljsko (…) daj da naša svaka obitelj bude gnijezdo – gnijezdo ljubavi, gnijezdo zajedništva, gnijezdo razumijevanja, gnijezdo praštanja!“

Potom je, nakon posebne molitve vjernika koja se molila diljem župa BiH, kardinal krstio malu Ivu.

Na kraju mise mons. Semren pozvao je na molitvu za katoličke i hrvatske obitelji diljem svijeta, a poslije njega kupreški župnik don Tomislav Mlakić zahvalio je svima na organizaciji i u sudjelovanju na III. obiteljskom danu u BiH. Također, u sjećanje na ovaj dan kardinalu je darovao drveno raspelo.

Uslijedio je blagoslov malene Ive, njezinih roditelja i kume, a potom i blagoslov svih okupljenih.

Misu su uz biskupe suslavila još šestorica svećenika. Pjevanje je predvodio župni zbor, dok je kod oltara služilo više od 20 ministranata.

Dan ranije, u subotu 25. srpnja, na uočnicu, misu je predvodio mons. Semren, koji je nakon euharistije predvodio i Molitveno bdjenje za obitelji i klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u sklopu molitvene devetnice pod geslom: „Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini moli za život i o 25. obljetnici enciklike pape sv. Ivana Pavla II. Evanđelje života“, objavila je Nedjelja.