Budi dio naše mreže
Izbornik

5. obljetnica početka rada Caritasove pučke kuhinje „Kruh Sv. Ante“ u Čabru

Čabar (IKA)

Uoči obilježavanja blagdana sv. Antuna Padovanskog, zaštitnika Župe Čabar, 12. lipnja proslavljena je 5. obljetnica početka rada Caritasove pučke kuhinje, koja nosi simbolično ime „Kruh sv. Ante“.

Pučka kuhinja u Čabru projekt je iz 2018. godine nastao zajedničkim snagama Župe sv. Antuna Padovanskog, Riječke nadbiskupije, Gradskog društva Crvenog križa Čabar, Grada Čabra, Ministarstva socijalne politike, Primorsko-goranske županije i Caritasa.

Pri planiranju projekta posebna pozornost usmjerena je na utvrđivanje potreba lokalnog stanovništva. Time se proširio spektar usluga izvaninstitucijske skrbi na području grada Čabra, da bi se pomoglo socijalno ugroženima, ali i starima i nemoćnima, u svrhu smanjenja siromaštva i socijalne isključenosti.

Projekt se pokazao kao vrlo koristan te više od pet godina na području grada Čabra pruža usluge pripreme i dostave obroka starijim, ali i socijalno ugroženim stanovnicima grada Čabra.

Na dan proslave 5. obljetnice početka rada pučke kuhinje misu je predvodio župnik Župe sv. Ivana Kristitelja u Rijeci Mato Berišić. Suslavili su župnik Župe sv. Jelene na Kastvu Nikola Gajić i župnik Župe sv. Antuna u Čabru i voditelj pučke kuhinje Hrvoje Mandić.

Nekadašnji čabarski župnik Mato Berišić najvećim je dijelom zaslužan za otvaranje pučke kuhinje koja je otvorena u vrijeme njegove službe.

Nakon mise uslijedilo je zajedničko druženje sa župljanima i hodočasnicima tijekom kojega su prigodne riječi uputili predvoditelj misnog slavlja, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Čabar koje je licencirano za pružanje socijalnih usluga, Kristijan Rajšel i župnik Hrvoje Mandić.

Uz zahvalnost dragom Bogu i svima koji su na bilo koji način pomagali taj projekt tijekom proteklih pet godina, izrazili su želju da pučka kuhinja i dalje nastavi svoj uspješni rad.

U ovom trenutku ima 30-ak korisnika. Prehrana se sastoji od jednog toplog obroka dnevno. Za polovinu krajnjih korisnika obrok je besplatan jer udovoljavaju uvjetima Zakona o socijalnoj skrbi, dok preostali korisnici obrok plaćaju sami.

Iz Crvenog križa Čabar poručuju da dnevno prelaze nešto manje od 100 kilometara da bi svaki obrok dostavili do krajnjih korisnika. Zajednički zaključak svih prisutnih je i potreba za osvježavanjem i modernizacijom prostora pučke kuhinje pa pozivaju sve koji su u mogućnosti da pomognu u ostvarenju tog cilja. IBAN na koji se mogu uplatiti sredstva za tu svrhu je HR7624020061500064860.