Budi dio naše mreže
Izbornik

50 godina dječjeg zbora Samoborski krijes Župe sv. Anastazije

Samobor (IKA)

Pedeseta obljetnica djelovanja dječjeg zbora „Samoborski krijes“ Župe sv. Anastazije obilježena je u petak 26. svibnja 2023. u samoborskoj župnoj crkvi.

Okupili su se nekadašnji i sadašnji voditelji, svirači i pjevači Samoborskog krijesa te dječji zborovi iz susjednih župa Krista Kralja iz Domaslovca i sv. Ivana Krstitelja iz Luga Samoborskoga, s obzirom na to da su prije bile jedna župa.

Euharistiju je predslavio zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski.

U propovjedi je istaknuo da se malo koja župa u Hrvatskoj može podičiti dječjim zborom koji neprekinuto djeluje 50 godina. Naglasio je da je nedjeljna misa bez pjevanja prazna te je potaknuo djecu da ustraju u pjesmi jer je ona znak radosti i ljubavi.

Misu su suslavili samoborski župnik i dekan preč. Ivica Cik, samoborski gvardijan fra Željko Janjić, bjelovarski dekan preč. Krešimir Žinić i povjerenik za mlade Zagrebačke nadbiskupije vlč. Kristijan Tušek.

Nakon svete mise održan je koncert dječjih zborova. Najprije su po dvije pjesme otpjevali gostujući zborovi. Zatim je slavljenički zbor izveo šest pjesama, većinom iz nekadašnjeg repertoara, koje se danas rijetko pjevaju.

Voditeljice programa bile su Marica Jelenić i Mirjana Berković-Šubić, koje su vodile programe Samoborskog krijesa i u prvim godinama postojanja. Bila je to prigoda da zasviraju i nekadašnji svirači: Vinko Sirovica, koji je svirao bas-gitaru u prvoj postavi 1973. godine, zatim Miljenko Noršić, Tomislav i Ivan Gajšak te s. Tihana Strancarić, koja je jedno vrijeme vodila zbor.

Tijekom koncerta, predstavljena je spomenica Ruku mi daj, koja fotografijama i svjedočanstvima nekadašnjih i sadašnjih članova, govori o povijesti zbora. Pod tim istim imenom 1976. godine Samoborski krijes objavio je pjesmaricu u kojoj su sabrane autorske pjesme mons. Ivana Horvata i Mate Dukića, kao i neke obrade.

Na kraju programa riječ zahvale uputio je domaći župnik Cik.

Župni dječji zbor „Samoborski krijes“ osnovan je u siječnju 1973. godine, nakon dolaska novoga vikara vlč. Mate Dukića, jednoga od članova VIS-a „Žeteoci“. Tadašnji župnik mons. Ivan Horvat, i sam vrstan glazbenik, o tome je u župnu Spomenicu zapisao: „…oko sebe okuplja male pjevače i započinje taj dječji zbor što bolje uvježbavati. Naziva ga Samoborski krijes. Djeca su sve više napredovala tako da su mogla pjevati na koncertima u domovini i izvan nje…“ Popularnosti zbora uvelike je doprinijela vrsta glazbe koju su izvodili, a to je bila duhovna popularna glazba, koja je u to vrijeme, uz Žeteoce, bila u začetcima.