Budi dio naše mreže
Izbornik

50. obljetnica studentskoga vjeronauka u crkvi Sv. Franje u Zagrebu

Zagreb (IKA )

U crkvi Sv. Franje na zagrebačkom Kaptolu u subotu 20. listopada okupilo se tridesetak nekadašnjih sveučilištaraca koji su, pod okriljem kaptolskih franjevaca, pohađali studentski vjeronauk, i to prije punih 50 godina.

Godine 1968. počele su redovite vjeronaučne pouke na Kaptolu i u još nekim zagrebačkim župama. Predavači su bili ugledni svećenici, koji su Božju riječ mladima posredovali u duhu Drugog vatikanskog sabora. Fra Zorislav Lajoš bio je prvi vjeroučitelj u crkvi Sv. Franje, no ubrzo ga je zamijenio fra Tadej Vojnović, koji je studentsku vjeronaučnu zajednicu vodio niz godina. Mladi su se okupljali na njegovim temeljitim, pomno pripremljenim i privlačnim predavanjima, na hodočašćima, ponajprije u Mariju Bistricu, ali i na mnogim druženjima i zabavama. Studentska zajednica na Kaptolu tih je davnih godina živjela snažnim duhovnim životom.

Svega toga prisjetili su se okupljeni nekadašnji sveučilištarci, obilježavajući pola stoljeća svog rasta u vjeri koji je počeo u crkvi na Kaptolu, uz svesrdnu pomoć i vodstvo fra Tadeja Vojnovića, koji je umro prije točno 10 godina. Mahom su to danas umirovljenici, koji marno i predano sudjeluju u životu svojih župskih zajednica. Neki su ostali vjerni kaptolskim franjevcima, pa su tako nastavila njihova djeca i unuci.

Uz fra Tadeja, tih davnih godina vjerskom obrazovanju mladih pridonijeli su i Duda, Ladika, Horvat, Fuček i drugi. U prigodi susreta gvardijan fra Zdravko Lazić slavio je misu zahvalnicu.

Ključne riječi:
crkva Sv. Franje Vjeronauk