Budi dio naše mreže
Izbornik

Obiteljske večeri – održan treći webinar

Đakovo (IKA)

U organizaciji Savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije, Instituta za novu evangelizaciju sv. Ivan Pavao II. i Povjerenstva za brak i obitelj osječkih dekanata u srijedu 13. prosinca održan je putem Zoom platforme treći webinar novog ciklusa on-line predavanja pod nazivom „Obiteljske večeri“.

Predavanje „Roditelji i djeca u prvim stranicama Biblije“ održala je izv. prof. dr. sc. Silvana Fužinato, sestra Družbe sestara Presvetog Srca Isusova, profesorica biblijske teologije na KBF-u u Đakovu i Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu.

Dr. Fužinato je kroz predavanje upoznala sudionike s glavnim obiteljima u Svetom pismu, od onih prvih stranica, od Adama i Eve, Kaina i Abela, sve do Ezava i Jakova. Naglasila je da se radi o paradigmatičnim odnosima između supružnika, ali i između roditelja i djece. Biblija zapravo ništa ne uljepšava, prikazuje obitelji u onoj stvarnosti u kakvoj ona jest – odnosi su prožeti radostima, bolima, tjeskobama, uspjesima, poteškoćama, nadanjima, grijesima, slabostima, osudama, pomirenjima. Predavačica je predstavila neka obilježja tih odnosa u Bibliji navodeći brojne primjere te se potrudila to povezati s današnjim odnosima i istaknuti što se iz toga može naučiti. Ti obiteljski odnosi su prvenstveno mjesto gdje osoba spoznaje svoje osobne granice. Također, u tim odnosima osoba se po prvi puta susreće s drugim i drugačijim te ta razlika može biti i jest veliki izazov. Rivalstvo, sukob i nadmetanje može biti isto tako prisutno u tim odnosima i može dovesti do zavisti, ljubomore i srdžbe, ali isto tako može postati mjesto susreta s istinom o samome sebi. Osobe koje se najbolje poznaju i znaju su osobe s kojima živimo – roditelji, braća, sestre. Oni poznaju i pozitivne strane, ali i slabe točke jedni drugih. Može se reći da je obitelj primarno mjesto spoznaje istine o samome sebi. Obitelj predstavlja priliku da dođe i do dijaloga i pomirenja. Ljudi su stvoreni kao relacijska bića i mogu se u potpunosti ostvariti samo u odnosu s drugim.

Dr. Fužinato je naglasila da odnosi mogu biti autentični i dobri ako imamo jasno postavljene granice prema sebi i prema drugima te ako poštujemo tuđe granice. Nužno je živjeti u istini o samome sebi, a obitelj je jedno mjesto u kojem je moguće biti ono što jesam, ne treba glumiti. Obitelj je i mjesto gdje su osobe i najranjivije. Gotovo nema čovjeka koji se nije susreo s poteškoćom ljubomore i zavisti u odnosu prema drugome, potrebom za rivalstvom i borbom za svojim mjestom u obitelji. Ta potreba ne mora nužno biti loša, ukoliko doprinosi rastu i sazrijevanju jedne zdrave ličnosti i osobnosti, ukoliko ne prijeđe u rivalstvo koje niječe drugoga i prekida odnos.

Webinari se održavaju kao jedna od aktivnosti projekta Hrvatskog društva bračnih i obiteljskih savjetovatelja „Aktivno roditeljstvo: podrška i savjetovanje“ koji se provodi uz podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Iduće on-line predavanje održat će se 24. siječnja 2024. godine. Informacije o samom webinaru i mogućnostima prijave će biti pravovremeno objavljene na web stranicama nadbiskupije i facebook stranici Bračnog i obiteljskog savjetovališta.