Budi dio naše mreže
Izbornik

Adventska duhovna obnova za vjeroučitelje u Požegi

Požega (IKA)

U organizaciji Katehetskog ureda Požeške biskupije, u Požegi je 26. studenog održana adventska duhovna obnova za vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri Požeške biskupije.

Program je počeo u Dvorani sv. Terezije gdje je prisutne pozdravio predstojnik Katehetskog ureda Marijan Pavelić, istaknuvši kako je za svakog vjeroučitelja i odgojiteljicu u vjeri važan i potreban trenutak u kojem će zastati i promisliti o sebi i poslanju koje je od Crkve primio – a duhovna obnova na početku vremena došašća prava je prilika za to.

Predstavio je zatim voditelja duhovne obnove župnika Župe sv. Ivana Pavla II. u Petrinji i Župe sv. Bartola Apostola u Hrastovici fra Matu Bašića. Nakon zaziva Duha Svetoga uslijedilo je razmatranje u kojem je fra Mate sudionicima duhovne obnove nastojao približiti dar vjere iz perspektive njihova poslanja u kontekstu liturgijskog vremena došašća.

Kazao je, među ostalim, kako se istinska duhovnost kao osobni odnos s Bogom izgrađuje u dubini ljudske intime te ona nije vidljiva na površini, niti se nužno očituje u emocijama. Ohrabrio je vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri da se odvaže tražiti Boga u skrovitosti i tišini te ih je pozvao da svakodnevno kroz molitvu, povlačenje u osamu, a napose euharistiju održavaju budnim svoj odnos s Bogom da bi iz njega crpili snagu za svoje poslanje i djelovanje te bili autentični svjedoci Isusa Krista.

Program duhovne obnove nastavljen je u crkvi sv. Lovre pokorničkim bogoslužjem i sakramentom pomirenja, a vrhunac je bilo euharistijsko slavlje. O. Bašić je podsjetio vjeroučitelje da je euharistija prije svega zahvaljivanje i najveće Božje čudo iz kojeg trebamo crpiti snagu za poslanje koje nam je povjereno.

U homiliji fra Mate je na temelju naviještene Božje riječi potaknuo nazočne da poput djeteta koje s nestrpljenjem iščekuje svoje roditelje u radosti žive sadašnji trenutak budno očekujući Kristov dolazak. Tumačeći semitsko poimanje srca kao središta ljudskog bića pozvao ih je da sve svoje snage usmjere prema Bogu, a svoje vjeroučiteljsko poslanje povjere njemu.

Na kraju mise predstojnik Pavelić zahvalio je fra Mati za predvođenje duhovne obnove, a vjeroučiteljima poželio da bude blagoslovljeno sve što će ovog došašća činiti za sebe, svoje obitelji, ali i za mlade koji su im povjereni.