Budi dio naše mreže
Izbornik

Adventsko-božićna duhovna obnova za vjeroučitelje te odgojiteljice u vjeri s područja Varaždinske biskupije

Varaždin (IKA)

Duhovna obnova za sve vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri na području Varaždinske biskupije održana je 17. prosinca u varaždinskoj katedrali.

Adventsko-božićno promišljanje pod nazivom „Teologija i duhovnost liturgijskog vremena došašća“ predvodio je fra Zlatko Vlahek, tajnik Hrvatske provincije Sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Fra Zlatko istaknuo je kako je potrebno izaći iz vlastite uspavanosti, ponekad i duhovne lijenosti te se spremno pripremiti za svetkovinu Isusova rođenja. Posebice u došašću – naglašava fra Zlatko – ta liturgijska interakcija življenja sadašnjosti i iščekivane budućnosti preobražava vrijeme u iskustvo vječnosti. Liturgija je silazak vječnosti u vrijeme, iskustvo onoga čemu se nadamo i mjesto susreta s Onim koji dolazi. Kršćanin je čovjek nade koji život usmjerava prema budućnosti te kroz poziv na budnost i na hod u susret s Onim kojega se čeka – Isusa Krista – potiče na istinsko življenje te kršćanske nade. Liturgija došašća orijentira kršćaninov život tako što ga usmjerava prema Kristu koji dolazi potičući nas da kroz sakrament ispovijedi pripravimo naša srca za slavlje ovoga božićnog vremena.

Nakon sakramenta ispovijedi kojem su vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri mogli pristupiti, slijedilo je misno slavlje koje je predvodio varaždinski biskup Bože Radoš uz koncelebraciju biskupa u miru Josipa Mrzljaka; preč. Damjana Korena, predstojnika Katehetskog ureda; preč. Ivana Raka, kancelara Varaždinske biskupije; fra Zlatka Vlaheka, predvoditelja adventsko-božićne duhovne obnove i vlč. Marka Domitera, tajnika varaždinskog biskupa.

Promišljajući nad tekstom evanđelista Mateja o rodoslovlju Isusa Krista, Sina Davidova, biskup Radoš u svojoj je homiliji ponajprije sve potaknuo da se ugriju toplinom Božje riječi, koja je poistovjećena i s osobom Isusa Krista, Boga i čovjeka. On je ta Riječ koja želi ugrijati i dati toplinu našem životu, a na nama je da ju prenosimo i dijelimo s drugima, da budemo ljudi koji nose toplinu Božje riječi. Upravo nas Isusova osobna karta, tj. rodoslovlje uči o povijesti čovječanstva koja je počela s Božjim stvaranjem. Bog je onaj koji daje svoj blagoslov po Abrahamu preko potomstva i postaje moćan u Isusu iz Nazareta, rođenom od žene Marije u Betlehemu kojim će se blagoslivljati svi narodi zemlje. Na kraju homilije, biskup je potaknuo vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri da dopuste Isusu da se rodi u njima kako bi osjetili toplinu svakoga čovjeka te toplinu Boga koji je došao da bude s nama.

Na kraju mise preč. Damjan Koren, predstojnik Katehetskog ureda, svima je čestitao radost Božića, a uime vjeroučitelja i odgojiteljica u vjeri čestitke biskupu i predstojniku Ureda uputili su vjeroučitelji Županijskog stručnog vijeća Varaždin – zapad. Duhovna obnova završila je prigodnom zakuskom, a biskup je na kraju svakom sudioniku darovao knjigu posljednjih propovijedi iz sužanjstva suzaštitnika Varaždinske biskupije bl. Alojzija Stepinca.