Budi dio naše mreže
Izbornik

Aktualno HKR-a: Opće dobro traži žrtvu života

Zagreb (IKA)

Simpozij „Opće dobro u crkvenom i društvenom životu u Hrvatskoj“ koji će biti održan 26. i 27. listopada 2022. u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu, u utorak 25. listopada u emisiji „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkog radija najavili su predstojnik Tiskovnog ureda Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić i izv. prof. Silvija Migles s Katedre socijalnog nauka Crkve Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Organizatori simpozija su Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije i Katedra socijalnog nauka Crkve Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Prof. dr. Migles rekla je da je za temu simpozija izabrano opće dobro, između ostaloga, jer se premalo spominje u javnom prostoru.

S jedne strane, „u katoličkom učenju, posebno u socijalnom nauku Crkve, temi općeg dobra pripada središnje mjesto“, kao jednom od temeljnih načela SNC-a. No, što se društva tiče očekuje se da tema općeg dobra bude aktualnija i prisutnija, dodala je. Stoga se simpozijem želi aktualizirati tema općeg dobra i dati joj mjesto koje joj pripada u društvenom i javnom životu.

Profesorica je istaknula da je također pitanje što se pod tim pojmom misli kada ga se upotrebljava. „Često se umjesto općega dobra koristi i pojam javno dobro, zajedničko dobro, javni interes, blagostanje. Sve su to pojmovi koji se koriste na razini društveno-političkog života. On je dobio neko svoje značajnije mjesto unutar unutar prava, unutar pravnog uređenja i zakonodavstva, pa imamo Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima“, ustvrdila je.

Međutim, potrebno je promišljati što opće dobro znači na razini moralno-etičkih i socijalno-etičkih određenja pojedinaca i društava, te što uistinu znači djelovati za opće dobro i kako ono pomaže osmišljavati život u društvenoj zajednici.

KBF u Zagrebu simpozijem želi otvoriti tu interdisciplinarnu raspravu. Zato je pri definiranju programa znanstvenih istraživanja za iduće razdoblje među strateške teme uvršteno i opće dobro.

Prof. dr. Migles naglasila je da u javnosti tema općeg dobra treba zaživjeti u pravom smislu riječi, suprotno onomu što postoji u stvarnosti – osobni interes, politički interes, komercijalni interes, hvatanje za pozicije, osobne želje itd. Kao problem je detektirala individualističku etiku i tradiciju koja daje veliki značaj individualnim slobodama i osobnim pravima te omogućava osobi da radi što ona želi i misli da je dobro.

Posljedično se više naglašavaju prava nego dužnosti, a potrošački mentalitet gleda kako iskoristiti neko dobro i uzeti ga za sebe umjesto kako pridonijeti općemu dobru.

„Katolička Crkva je na Drugom vatikanskom koncilu naglasila da je potrebno nadići individualističku etiku u korist socijalne etike koja je zapravo etika općeg dobra.“ Sv. Augustin tumači, što je preuzeo i Benedikt XVI. u svoju socijalnu encikliku, da opće dobro traži žrtvu života jer ima i „transcendentalnu dimenziju, participaciju zemaljskog rada i njegovog dobra na onom vječnom dobru kojem se nadamo“, poručila je gošća.

Zvonimir Ancić predstavio je program simpozija na kojem će tema općega dobra bit će zahvaćena iz nekoliko perspektiva, između ostalog gospodarske, političkog života, medijske, bioetičke, pravne…

Simpozij će biti otvoren u srijedu u 8:30 pozdravnom riječju pročelnika Centra mons. prof. dr. Stjepana Balobana i uvodnom riječju predsjednika Upravnog vijeća Centra nadbiskupa Đure Hranića. Tijekom dva dana bit će održano 17 predavanja raspoređenih u sedam dijelova. Nakon svakog dijela bit će održana rasprava. Program će biti zaključen u četvrtak poslijepodne završnom raspravom.

Prijenos će se moći pratiti i na Youtube kanalu Hrvatske katoličke mreže.