Budi dio naše mreže
Izbornik

Anglikanski primas očekuje da će posjet Južnom Sudanu s Papom biti uspješan

London (IKA)

Primas Anglikanske crkve, canterburyški nadbiskup Justin Welby izjavio je u nedjelju 29. siječnja kako očekuje uspjeh od zajedničkog posjeta Južnom Sudanu zajedno s papom Franjom, nazvavši taj posjet povijesnim mirovnim putovanjem, objavila je KNA.

„Nadamo se da ćemo provjeriti i obnoviti obećanja što ih je vodstvo Južnog Sudana 2019. dalo u Vatikanu i od tada svome narodu“, rekao je primas Anglikanske crkve. Nadbiskup Welby će od 3. do 5. veljače zajedno s papom Franjom i čelnikom Škotske prezbiterijanske crkve Iainom Greenshieldsom posjetiti Južni Sudan, najmlađu državu na svijetu, koja je već godinama izložena sukobima, gladi i prirodnim katastrofama. Papa Franjo će prije toga, od utorka 31. siječnja, posjetiti Demokratsku Republiku Kongo.

Program papina boravka Južnom Sudanu zajedno s čelnicima Anglikanske i Škotske prezbiterijanske crkve obuhvaća zajednički susret s političkim vodstvom zemlje, ekumensku molitvu za mir i susrete s izbjeglicama. Welby će, osim toga, u subotu 4. veljače u anglikanskoj katedrali Svih Svetih u glavnom gradu Južnog Sudana Jubi predvoditi bogoslužje.

„Mnoge smo godine molili za ovaj posjet i sad se radujemo što ćemo za nekoliko dana biti zajedno u Jubi“, rekao je Greenshieldsom u iščekivanju susreta. Papin je posjet dvaput odgađan, jednom iz sigurnosnih razloga, a drugi put, u ljeto prošle godine, zbog papinih problema s koljenom. „Dolazimo kao sluge“, rekao je Welby, „kako bismo čuli i pojačali krike južnosudanskog naroda, koji je tako mnogo patio i koji i dalje pati zbog sukoba, razornih poplava, gladi i još mnogo toga“, prenosi KNA.