Budi dio naše mreže
Izbornik

Apostolski nuncij mons. Lingua molio Krunicu na hrvatskom jeziku s djelatnicima HKR-a

Zagreb (IKA)

Apostolski nuncij u RH nadbiskup Giorgio Lingua u četvrtak 12. prosinca, na blagdan Gospe Guadalupske, sudjelovao je u snimanju molitve Krunice u studiju Hrvatskoga katoličkog radija. Molio je s djelatnicima HKR-a koji su u molitvenu nakanu stavili papu Franju i zahvalu Bogu za 50 godina njegova svećeništva, jubilej koji obilježava 13. prosinca.

Nuncij Lingua predmolio je Slavna otajstva. Snimka ove molitve bit će emitirana u programu HKR-a u 5.30 i 22 sata, u dane kroz liturgijsku godinu kada se mole ova otajstva, srijedom, nedjeljom i svetkovinama. Inicijativa za zajedničku molitvu Krunice s Papinim predstavnikom u našoj zemlji nastala je pri prvom posjetu mons. Lingue HKR-u 13. studenoga kada je rekao da sluša taj radio i svakoga jutra uz njega moli krunicu.

„Želim vam čestitati i zahvaliti na vašem radu, i sami ste svjesni koliko je važno da riječi Evanđelja i molitve dopru i do onih koji su u svojim domovima, nepokretni, bolesni i osamljeni. Želim vam nastavak dobroga rada i nadam se da ćemo se imati prigode ponovno susresti. Hvala lijepa“, rekao je nadbiskup Lingua djelatnicima HKR-a pri posjetu 13. studenoga.

Papa Franjo imenovao je dosadašnjeg apostolskog nuncija u Kubi, naslovnog nadbiskupa Tuscanie mons. Giorgia Lingua novim apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj. Vijest o imenovanju objavljena je 22. srpnja u podne u Rimu i Zagrebu. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je vjerodajnice nuncija Lingue u četvrtak 3. listopada, a vjernicima se nuncij predstavio na euharistijskom slavlju u zagrebačkoj katedrali 17. listopada.

Nadbiskup Giorgio Lingua rođen je 23. ožujka 1960. u Fossanu (Cuneo) u Italiji. Zaređen je za svećenika 10. studenoga 1984. i inkardiniran u biskupiju Fossano. Postigao je doktorat iz kanonskog prava. U diplomatsku službu Svete Stolice ušao je 1. srpnja 1992., a obavljao je diplomatsku službu u Apostolskim nuncijaturama u Obali Bjelokosti i u Sjedinjenim Američkim Državama, u Državnom tajništvu Svete Stolice u Odjelu za odnose s državama te u Apostolskim nuncijaturama u Italiji i u Srbiji. Apostolskim nuncijem u Iraku i u Jordanu imenovan je 4. rujna 2010. te 17. ožujka 2015. nuncijem na Kubi. Osim materinskog talijanskog jezika govori francuski, engleski i španjolski.

Nuncij Lingua šesti je predstavnik Svetog Oca u samostalnoj hrvatskoj državi. Njegovi prethodnici bili su mons. Giulio Einaudi (29. veljače 1992. – 4. kolovoza 2003.), mons. Francisco-Javier Lozano Sebastián (4. kolovoza 2003. – 10. prosinca 2007.), mons. Mario Roberto Cassari (14. veljače 2008. – 10. ožujka 2012), mons. Alessandro D’Errico (21. svibnja 2012. – 27. travnja 2017.) i mons. Giuseppe Pinto (1. srpnja 2017. – 16. travnja 2019.).