Budi dio naše mreže
Izbornik

Apostolski nuncij Nikola Eterović na Veliku Gospu u Pučišćima: Prijeti nam duhovna pandemija

Pučišća (IKA)

Nadbiskup Nikola Eterović, apostolski nuncij u Njemačkoj, predvodio je u subotu 15. kolovoza na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo euharistijsko slavlje u crkvi sv. Jeronima u rodnoj župi u Pučišćima na Braču. Uz nadbiskupa Eterovića, suslavio je njegov tajnik i novoimenovani ravnatelj Nadbiskupijskoga pastoralnoga instituta u Zagrebu i voditelj Đakonske pastoralne godine dr. Jakov Rađa.

Na slavlju Marijine svetkovine okupili su se brojni vjernici, među kojima i gosti koji se nalaze na odmoru, moleći i pjevajući za osobne i obiteljske potrebe. Kip Gospe od Ružarija za tu je prigodu bio postavljen u podnožju središnjega oltara na štovanje vjernicima.

Prva župna crkva posvećena je Velikoj Gospi prije dogme o Uznesenju BDM na nebo 1950. godine

Slavlje Velike Gospe u župi je od posebna značenja, jer je prva župna crkva, podignuta na Botku u 15. stoljeću, bila posvećena upravo Uznesenju Marijinu na nebo. Primijetio je to i nadbiskup Eterović, osvrnuvši se na prvi župnu crkvu iz 1482. godine, oko koje su se i ove godine na svetkovinu Velike Gospe okupili vjernici u jutarnjim satima.

“Okupili smo se kako bismo radosno proslavi Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo. Ona je ujedno i blagdan naše župne zajednice. Prva župna crkva u našem mjestu posvećena je Velikoj Gospi puno prije nego je proglašena dogma o Uznesenju Blažene Djevice Marije na nebo 1950. godine”, istaknuo je mons. Eterović, pozdravljaju vjernike pristigle na euharistijsko slavlje.

Marija je uznesena na Nebo. Raduje se vojska Anđela. I mi, kao članovi Crkve, u proslavljenoj Mariji vidimo prototip, sliku našega proslavljenja, naše slave, zajedno s proslavljenim Gospodinom u zajedništvu Blažene Djevice Marije i svih svetih. Radujemo se i kao članovi župne zajednice, slaveći 538. put Veliku Gospu. Svatko od nas, kao pojedinac, raduje se jer u Mariji vidi sliku i svoga osobna preobraženja i slave u nebu”, rekao je na početku homilije nadbiskup Eterović.

Ustvrdio je kako se svetkovina Marijina Uznesenja ove godine slavi u okviru pandemije koronavirusa te pritom primijetio da su u različitim mjestima diljem Hrvatske otkazane mnoge procesije Mariji u čast kako se virus ne bi dalje širio.

Čovjek nema samo tijelo, čovjek ima i besmrtnu dušu

Nadbiskup je istaknuo kako za vjernike pojava pandemije koronavirusa ima i vjersko značenje, u vremenima nesigurnosti i raširenog straha.

“Smrt u našem sekulariziranom društvu gotovo je marginalizirana. Umire se u bolnicama i staračkim domovima. Smrt više nema društvenu dimenziju. Nju se želi odstraniti iz života. Čak se i kod slučaja smrti osobe u obitelji, pokojnika odmah odvodi iz kuće. Stvara se jedan novi osjećaj nesigurnosti, straha, tjeskobe, jedna, mogli bismo je nazvati, duhovna pandemija! To je osobito vidljivo kod ljudi koji su se udaljili od vjere i Crkve te misle da je smrću sve završilo, pojasnio je vjernicima nadbiskup Eterović. Poručio je kako blagdan Velike Gospe ukazuje da je smrt samo prijelaz iz ovozemaljskoga života u vječni život.

Osvrnuvši se na povijest nastanka svetkovine, pojasnio je da je tu vjersku istinu kao dogmu proglasio papa Pio XII. 1950. godine. Papa je, kako je rekao, tom dogmom htio naglasiti da ne postoji samo materija, nego i duh. Čovjek nema samo tijelo. Čovjek ima i besmrtnu dušu. Naše preobraženo tijelo sjedinit će se s tom proslavljenom dušom u vječnom životu. Svi koji smo povezani s Isusom Kristom jednoga dana dušom i preobraženim tijelom bit ćemo uzdignuti u nebo. Pandemija nam omogućuje da damo jedan kršćanski smisao ovoj bolesti koja je zadobila prvenstvo u medijima, istaknuo je papinski nuncij u Berlinu.

Prema broju smrtnosti u svijetu na prvom mjestu je pobačaj s 14 milijuna smrti godišnje

Nadbiskup je pojasnio kako bolest uzrokovana koronavirusom nije bolest od koje se najviše umire u svijetu. Naveo je pritom podatke Svjetske zdravstvene organizacije prema kojima je, rekao je mons. Eterović, u prvih pet mjeseci ove godine od koronavirusa umrlo oko 250.000 ljudi, a smrt uzrokovana tim virusom je tek na osmom mjestu prema broju smrtnosti. Naglasio je kako je na prvom mjestu pobačaj s 14 milijuna. Ukazao je ujedno i na problem smrtnosti zbog gladi u svijetu. Unatoč svim tim podacima, koronavirus je udarna vijest u svim medijima, posebno na televizijama, primijetio je mons. Eterović, dodavši kako je razlog taj što ne postoji lijek koji bi, kako je rekao, „dao sigurnost ljudima da će se od toga virusa zaštititi”.

Slavlje Velike Gospe završilo je svečanim ophodom Božjega puka s kipom Gospe od Ružarija ulicama mjesta i po obali. I ove godine Marijin kip dostojanstveno su nosili pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Pučišća.