Budi dio naše mreže
Izbornik

Banja Luka: Proslavljen spomendan sv. Majke Terezije

Banja Luka (IKA)

U samostanskoj kapeli redovnica Družbe misionarki ljubavi sv. Majke Terezije iz Kalkute, u utorak 5. rujna 2023. liturgijskim slavljem proslavljen je spomendan njihove utemeljiteljice Družbe sv. Majke Terezije.

Sudjelovali su brojni vjernici, među kojima grupa mladih volontera iz župa Široki Brijeg i Čitluk iz Hercegovine, koji su predvodili liturgijsko pjevanje.

Koncelebrirano misno slavlje predvodio je banjolučki biskup Franjo Komarica. Suslavila su šestorica svećenika iz župa Banja Luka, Petrićevac, Presnače, Mahovljani, Nova Topola te rektor katedrale.

Biskup Komarica je na početku misnog slavlja uputio čestitku redovnicama i zahvalnost svima nazočnima za njihovu oduševljenost likom i djelom sv. Majke Terezije i za spremnost u pomaganju sestrama bi one mogle pomagati najsiromašnijima u gradu i okolici. Napomenuo je da je Banja Luka jedino „povlašteno“ mjesto u cijeloj državi, jer se samo u njoj nalazi „kuća ljubavi i milosrđa“ redovnicâ misionarki ljubavi.

U prigodnoj propovijedi banjolučki se biskup najprije prisjetio svojih osobnih susreta i kontakata sa sv. Majkom Terezijom, pripisujući njezinom zagovoru te zagovoru sv. pape Ivana Pavla II. i blaženoga Ivana Merza dolazak sestara misionarki ljubavi u središte biskupije.

Propovjednik je zatim govorio o sv. Majci Tereziji kao „vjerodostojnoj Kristovoj učenici i suradnici“. „Njoj je – uz Božju pomoć – uspjelo da bude neumorna i dosljedna promicateljica i braniteljica Božje slike u svakom ljudskom biću, braniteljica njegova dostojanstva, važnosti i dragocjenosti u očima njegova Stvoritelja – Boga“, kazao je.

Njezin način življenja i služenja Bogu u služenju njegovom ljubljenom stvorenju – čovjeku, privukao je „poput magneta“ mnoge mlade djevojke diljem svijeta, te su odlučile nju nasljedovati u Družbi koju je svetica svojevremeno osnovala. Ta se Družba raširila po brojnim zemljama diljem cijele zemaljske kugle, te stigla i do Banje Luke. „Kako ne zahvaljivati Bogu za njih“, dodao je.

„Kako njima ne zahvaljivati što čine toliko dobra i što druge oko sebe potiču da slično čine? Kako ne zahvaljivati i vama, ovdje nazočnima i onim nenazočnima pomoćnicima naših dobrih sestara? U svima vama se očituje veliki Božji dar ljudima. To je ljubav. A ‘Bog je ljubav’, piše sv. apostol Ivan (1 Iv 4, 8)“, pojasnio je biskup Komarica.

Na te riječi je nadovezao tumačenje misnih čitanja koja su sadržavala Božji govor i čovjekov odgovor. Sadržaj tog razgovora je ljubav. „Koliko ljubavi netko posjeduje i koliko ljubavi prakticira u svome svakodnevnom životu, toliko je i on sam sretan i toliko je u stanju proniknuti u samu srž stvari i događanja u svom životu“, naglasio je.

Propovjednik je citirao i riječi sv. Terezije. „U času smrti, kad stupimo pred lice Božje, bit ćemo suđeni po mjeri ljubavi, ne koliko smo činili, nego koliko smo ljubavi unijeli u svoje djelovanje.“

Potaknuo je sve nazočne da se i dalje ugledaju u Krista i njegovu Presvetu Majku te u Kristovu vjernu suradnicu sv. Majku Tereziju i da mole njihovu pomoć, odnosno zagovor za uspješan svoj zemaljski život.

Nakon mise u dvorištu samostana nastavljeno je druženje, uz prigodnu okrjepu i razgovor.