Budi dio naše mreže
Izbornik

Banjolučki biskup Komarica uputio zahvalu i čestitku mons. Devčiću i mons. Uziniću

Banja Luka (IKA)

Banjolučki biskup Franjo Komarica uputio je pismo zahvale riječkome nadbiskupu u miru Ivanu Devčiću te čestitku njegovom nasljedniku, mons. Mati Uziniću. Njegove poruke prenosimo u cijelosti.

Zahvala mons. Ivanu Devčiću

Dragi brate u biskupskoj službi
Nadbiskupe u miru mons. Ivane,

Saznadoh danas da ste, uslijed navršene kanonske dobi, od Svetog Oca zatražili i dobili njegov pristanak na Vaše odreknuće od dosadašnje dugogodišnje vrlo odgovorne i naporne službe nadpastira Riječke nadbiskupije i metropolije.

Ovom prigodom Vam od srca želim zahvaliti za Vašu bratsku i prijateljsku solidarnost sa mnom i mojom biskupijom.

Također Vam želim čestitati na svemu onom što ste tijekom mnogih godina svoje biskupske službe učinili – između ostalima – također i brojnim prognanim i izbjeglim katolicima iz moje biskupije, kako bi oni u Vašoj Mjesnoj Crkvi pronašli novi dom umjesto ovdašnjeg, nasilno napuštenog, zbog bezakonja i bezočnosti ovdašnjih silnika.

Gospodin, koji Vas je i do sada vodio i krijepio u svojoj uzvišenoj službi, podario Vam utjehu i pomoć u daljnjem Vašem zemaljskom životnom hodu, te blagoslovljen prelazak iz ove suzne doline u sretnu vječnost.

U molitvi s Vama povezan u Gospodinu srdačno i bratski Vas pozdravljam.
Odani Vam u Kristu, dobrom Pastiru

Vaš brat
+ Franjo Komarica
biskup banjolučki

Čestitka mons. Mati Uziniću

Dragi brate u biskupskoj službi
Nadbiskupe i metropolito, mons. Mate,

Saznadoh danas da ste — prihvaćanjem od strane Svetog Oca odreknuća od službe Riječkog nadbiskupa metropolite mons. dr. Ivana Devčića Vi i službeno preuzeli upravu te Mjesne Crkve.

Upućujem Vam iskrene, srdačne čestitke povezane s molitvom Kristu Dobrom Pastiru i Presvetoj njegovoj Majci Mariji, Gospi Trsatskoj, za Vašu odgovornu i tešku službu, koju ste spremni obavljati na slavu Božju i na izgradnju Kristova Kraljevstva medu našim suvremenicima.

Hvala Vam unaprijed za sve dobro što ćete učiniti i brojnim doseljenim katolicima, protjeranim s područja moje biskupije, kao i za Vašu bratsku solidarnost i otvorenost za aktualnu situaciju u mojoj biskupiji.

Bratski i srdačno Vas pozdravljam — u Gospodinu odani Vam

+ Franjo Komarica
biskup banjolučki