Budi dio naše mreže
Izbornik

Beatificirana četiri mučenika iz Španjolskoga građanskog rata

Tortosa (IKA)

Prefekt Kongregacije za kauze blaženika i svetaca kardinal Marcello Semeraro je u subotu 30. listopada 2021. u katedrali u Tortosi u Kataloniji predslavio misu tijekom koje je blaženima proglasio četvoricu mučenika iz Španjolskoga građanskog rata, izvijestila je Catholic News Agency.

Novi blaženici Katoličke Crkve su Franjo Cástor Sojo López, Milan Garde Serrano, Manuel Galcerá Videllet i Akvilin Pastor Cambero, prezbiteri Bratstva dijecezanskih svećenikâ radnikâ Srca Isusova.

Prema procjenama, u Španjolskom građanskom ratu koji se vodio između republikanaca i nacionalista 1936. – 1939. poginulo je pola milijuna ljudi. Među žrtvama protucrkvenog nasilja bila su 13 biskupa, 4172 biskupijskih svećenika i sjemeništaraca, 2346 redovnika i 283 redovnice. Prije je već beatificirano više od 2 tisuće mučenika iz tog rata, a 11 ih je kanonizirano. Razmatraju se postupci za beatifikaciju još 2 tisuće mučenika.

Kardinal Semeraro u homiliji je rekao da novi blaženici „nisu tražili mučeništvo, jer, mučeništvo se ne traži nego se podnosi. Međutim, kada je došlo vrijeme da posvjedoče za Krista svojom krvlju, nisu se ustezali i s ljubavlju su prigrlili svoj križ.“

Također je podsjetio na riječi sv. Ivana Pavla II. o mučeništvu. „Mučeništvo je konačan i radikalan ispit, najveći ispit čovjeka, ispit čovjekova dostojanstva u prisutnosti samoga Boga. To je u Božjim očima kušnja čovjeka u kojoj on potpomognut Božjom snagom odnosi pobjedu“, citirao je predslavitelj.

„‚Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj poradi mene, naći će ga‘, rekao nam je Isus. Tako i jest. U Kristu se život nikada ne gubi, naprotiv, nalazi se jer je je on Život. Štoviše, kako je rekao u razgovoru s Martom, on nije samo život nego i uskrsnuće“, poručio je kardinal Semeraro.

Objavio je da će se spomendan novih blaženika slaviti 25. listopada.

Papa Franjo je beatifikaciju novih blaženika spomenuo nakon Anđeoskog pozdravljenja koje je predmolio u nedjelju 31. listopada.

„Svi su ubijeni iz mržnje prema vjeri. Ti revni i velikodušni pastiri, za vrijeme vjerskih progona tridesetih godina prošloga stoljeća ostali su vjerni svojoj službi i po cijenu vlastitoga života. Neka njihovo svjedočanstvo bude uzor napose svećenicima“, rekao je Papa o novim blaženicima te je od okupljenih na Trgu sv. Petra zatražio pljesak za njih.

ŽIVOTOPISI

Bl. Franjo Cástor Sojo López rođen je u Madrigaleju u Ekstremaduri u Španjoslkoj 28. ožujka 1881. Za svećenika je zaređen 19. prosinca 1903. Tijekom priprave za svećeništvo pridružio se Bratstvu dijecezanskih svećenikâ radnikâ Srca Isusova koje je 1883. osnovao bl. Maunel Domingo y Sol. Obnašao je službe u sjemeništima i na učilištima u Toledu, Plasenciji, Badajozu, Segoviji, Astorgi te Ciudad Realu gdje je uhićen i zarobljen 12. rujna 1936. te u noći ubijen izvan grada.

Bl. Milan Garde Serrano rođen je 21. prosinca 1876. u Vara del Reyu u Castilli–La Manchi. Za svećenika je zaređen 21. prosinca 1901. Bratstvu dijecezanskih svećenikâ radnikâ Srca Isusova pridružio se 1903. Obnašao je službe u sjemeništima u Badajozu, Valladolidu, salamanci Astorgi, Plasenciji i Leónu. Po izbijanju rata službu je obnašao tajno. Zarobljen je i prokazan 10. travnja 1938. Zatvoren je i teško mučen u Cuenci. Zatim je prebačen u samostan bosonogih karmelićana pa u zatvor gdje je 7. srpnja 1938. preminuo od posljedica mučenja.

Bl. Manuel Galcerá Videllet rođen je u Caserasu u Andaluziji 6. srpnja 1877. Za svećenika je zaređen 1901. Bratstvu dijecezanskih svećenikâ radnikâ Srca Isusova pridružio se 1906. Obnašao je službe u Zaragozi, Tarragoni, Cuernavaci (Meksiko), Badajozu, Ciudad Realu, Rimu, Valladolidu i Baezi gdje je uhićen 20. srpnja 1936. Nakon nešto više od dva mjeseca u zarobljeništvu, ubijen je 3. rujna 1936.

Bl. Akvilin Pastor Cambero rođen je 4. siječnja 1911. u Zarza de Granadilli u Ekstramaduri. Bratstvu dijecezanskih svećenikâ radnikâ Srca Isusova pridružio se 1934. Za svećenika je zaređen 25. kolovoza 1935. Obnašao je službu prefekta studenata u Baezi. Kako je građanski rat bjesnio, sakrio se s Manuelom Galcerom Videlletom u rezidenciji Bratstva, ali su zajedno uhićeni i odvedeni u gradski zatvor. Bl. Aquilino je 28. kolovoza 1936. izveden izvan grada i ubijen, objavila je CNA.