Budi dio naše mreže
Izbornik

Biblijski duhovni susret Valpovačkog dekanata

Valpovo (IKA/TU)

Biblijski duhovni susret za vjernike Valpovačkog dekanata održan je u ponedjeljak 20. ožujka u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu.

Susret o temi „Otkriti snagu Isusa Krista slušajući riječ Pisma“ predvodio je vlč. dr. sc. Ivan Benaković.

Vlč. Benaković je pomoću dva evanđeoska prikaza objasnio kako se Riječ Božja može primijeniti u životu. Napomenuo je da se u korizmenom vremenu vježba duhovni rast koji bi trebao trajati cijeli život.

Prvim prikazom iz Staroga zavjeta voditelj je objasnio zašto je Abraham ključan za razumijevanje vjere – on sluša glas Božji, vjeruje Božjoj Riječi i živi po njoj.

Nazočnima je poručio da ih Bog poziva na promjenu. Potrebno je osluškivati glas Božji te s povjerenjem provoditi naum koji Bog ima sa svakim. Treba dopustiti Bogu da uđe u čovjekov plan i raspored. Time se otvara put Božjem blagoslovu, a čovjek postaje slobodan i rasterećen.

Prikazom Isusovog preobraženja vlč. Benaković objasnio je simboliku okruženja iz tog novozavjetnog prizora. Sudionicima je posvijestio da su pozvani primijeniti u životu ono što su čuli i što znaju.

Autentični kršćanin živi Božje zapovijedi, izlazi iz uhodane pobožnosti u crkvenom okruženju u život s Bogom. „Sve će nas Bog pitati gdje smo bili kad je trebalo djelovati i pomoći. A to nije lako – kršćanstvo je spremno uzimanje križa i angažman za dobro u životu. To je kršćanska odgovornost i aktivizam – bez odgode i straha!“, istaknuo je predvoditelj.

Na kraju susreta vlč. Benaković postavio je pitanja za promišljanje te još jednom pozvao sudionike biblijskog duhovnog susreta na osobnu promjenu i napuštanje duhovnog komfora.