Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Bogdan blagoslovio djelatnike i prostore Hrvatske biskupske konferencije

Zagreb (IKA)

Vojni ordinarij Jure Bogdan blagoslovio je u ponedjeljak 17. siječnja 2022. djelatnike i radne prostore u zgradi Hrvatske biskupske konferencije.

Djelatnici ustanova i ureda Tajništva HBK – Tiskovnog ureda, Hrvatske katoličke mreže, Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral, Hrvatskog Caritasa, Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve, Nacionalnoga katehetskog ureda, Nacionalnog ureda za katoličke škole, Ureda za laička društva, pokrete i zajednice, Ureda za život i obitelj, Ureda za mlade, Ureda ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, Ureda za pastoral Roma, Financijskog ureda i Središnje ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika, kao i Papinskih misijskih djela okupili su se s generalnim tajnikom HBK vlč. Krunoslavom Novakom i ekonomom HBK don Šimunom Šindijom na Službi riječi koju je predslavio mons. Bogdan.

Nakon čina kajanja i navještaja Riječi Božje, otac biskup uputio je kratku propovijed. Poseban poticaj uputio je samim djelatnicima.

Govoreći o evanđeoskom ulomku u kojem se spominju dvije kuće – jedna izgrađena na pijesku, a druga na stijeni, mons. Bogdan podsjetio je na iskustvo proživljenih potresa koje su dobro podnijele kuće i zgrade čvrstih temelja. Tako je i sa zgradom našeg duhovnog života, kršćanskog identiteta, dodao je.

„Čovjek koji živi iz vjere, iz djelotvorne vjere, tihe, samozatajne, bez reflektora, u intimi svoga srca, u tišini svoga doma i obitelji, u zgodno i nezgodno vrijeme ostaje čvrst bez obzira na trešnje koje ga pogađaju, a to su temelji i počeci svetosti“, poručio je. „Sva povijest Crkve je povijest svetosti, te ona u svome okrilju nosi svetost kao stil svoga života. Ljepota njezina poslanja je obnavljanje Gospodinova poziva na svetost i upućivanje svojim naukom u svet život“, nastavio je vojni ordinarij.

Parafraziravši latinsku izreku homo homini lupus, ustvrdio je da s obzirom na situaciju u svijetu, „posljednje dvije godine, živimo vrijeme kao da je uspostavljeno načelo homo homini virus. Slijedom Isusova nauka i našeg osobnog odgovora u vjeri, mi kažemo i u vjeri ispovijedamo i želimo živjeti načelo homo homini amor – čovjek čovjeku ljubav.“

Djelatnicima i suradnicima ustanova i ureda HBK, mons. Bogdan zahvalio je u ime hrvatskih biskupa za zauzeti, tihi, samoprijegorni i profesionalni rad. „Svojim radom iz vjere, s ljubavlju vi izgrađujete, vi uprisutnjujete kraljevstvo Božje u Crkvi u hrvatskomu narodu. Hvala vam na tomu. Nemojte se umoriti. Svatko je u očima Božjim jednako važan“, zaključio je.

Na kraju Službe riječi biskup je blagoslovljenom vodom i tamjanom blagoslovio djelatnike, a generalni tajnik im je poručio da taj blagoslov ponesu u svoj radni prostor.